Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Uppdrag Granskning" granskar TV4

Publicerad: 4 juni 2015, 11:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

UPPDATERAD. SVT:s "Uppdrag Granskning" har genomfört en omfattande granskning av TV4-Gruppens nedläggning av lokal-tv, kan Dagens Media berätta.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4

Tidigare i år granskades Stampen av SVT:s "Uppdrag Granskning". Reportaget väckte stor uppståndelse i mediebranschen och nu kan Dagens Media berätta att ett nytt svenskt medieföretag står i fokus för SVT:s granskning.

I fokus för granskningen av TV4 står tv-husets beslut att skrota de regionala nyhetssändningarna våren 2014.

Två år tidigare hade Jan Scherman, då Bonnier-direktör, TV4:s vd Casten Almqvist och kommunikationsdirektören Åsa Jamal vädjat till politikerna att inte skära ned på tv-husets reklamtid. Ett av argumenten var att TV4:s lokal-tv, som då sändes på 25 orter i Sverige, hade en viktig funktion som arbetsgivare och demokratisk kraft.

Vad TV4 sade till politikerna ställs i programmet mot vad som sedan hände två år senare.

Granskningen är gjord av Anna Jaktén och Björn Tunbäck, som även var personerna som granskade Stampen.

– När TV4 la ner de regionala nyhetssändningarna så var det en kraftig debatt precis när det hände. Sedan blev det väldigt tyst trots att det fanns många frågor kvar. Nu har det gått ett år och det är en ynnest på "Uppdrag Granskning" att man kan följa upp sådant här, säger Anna Jaktén till Dagens Media och fortsätter:

– Vi ville veta om det fick några konsekvenser och om det överhuvudtaget spelade någon roll. Det var den största händelsen under 2014 när det gäller neddragning av lokal journalistik. Vi hittade absolut spännande saker.

Enligt Casten Almqvist, nuvarande vd på TV4 ställde dock "Uppdrag Granskning" samma frågor som övriga medier hade gjort för ett år sedan.

– Vår uppfattning var att det här skulle vara en bred granskning av lokaljournalistikens utmaningar, men nu verkar det istället handla om sådant som övriga medier frågade oss för ett år sedan. Utifrån de frågor vi fått verkar inte programmet komma med några nya uppgifter, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Vi har blivit tvungna att gång på gång påminna redaktionen på ”Uppdrag Granskning” att vi inte har haft ett krav på oss att sända lokala nyheter sedan 2008. Det är en verksamhet vi frivilligt bedrivit fram tills i fjol. I KU för tre år sedan beskrev vi vad som skulle hända om vi blev av med 1 miljard i intäkter i form av sänkt reklamtid. Vi berättade då att det skulle drabba verksamheten hårt, däribland de lokala nyheterna som vid den tiden var en del av TV4.

Enligt Anna Jaktén hade TV4:s regionala nyhetssändningar en viktig demokratisk uppgift. Till Dagens Media säger hon att de lokala tv-nyheterna nådde fram till människor som inte tog del av andra nyheter.

I programmet intervjuas bland annat Jan Scherman, idag chef för Aftonbladet TV, och Casten Almqvist.

– Vi bad om en intervju med Casten Almqvist och vi är väldigt tacksamma för att vi fick den. Men det tog två och en halv månad och vi fick strikta tidsramar, säger Anna Jaktén och fortsätter:

– Det är lätt att man bara framhåller att medierna har det svårt just nu, men som alla företag måste de anpassa sig till vad kunderna gör. Det är lätt att bara prata om yttre faktorer, som den digitala omställningen, men man har också ett eget ansvar för vad man gör. Sedan känner vi att "Uppdrag Granskning" inte har gjort tillräckligt med mediegranskningar. Medier påverkar människors liv och det är klart att man också måste granska de områdena.

Enligt Casten Almqvist själv berodde hans väntan med besked på att det länge var oklart vad SVT:s granskning skulle handla om.

– Bakgrunden med att vi väntade med att acceptera medverkan var att vi hela tiden fick nya svar om vad programmet skulle handla om. Från början var det en berättelse om lokaljournalistiken i Sverige, men till slut så blev det så tydligt att det skulle handla om samma saker för ett år sedan, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Det viktiga är att jag ställer upp på en intervju. Det tycker jag är en självklarhet som vd för TV4 och ansvarig för beslutet. Jag tycker också att det är självklart att få förbereda sig, i synnerhet som vi fick hela tiden fick nya svar på frågan om vad programmet skulle handla om

Jan Scherman säger till Dagens Media att det som han har sagt till "Uppdrag Granskning" är sådant som han tidigare har berättat om i sin bok "Räkna med känslorna" och i debattartiklar.

 

Programmet kommer att sändas den 10 juni.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.