Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Uppdrag Granskning fälls för #metoo-program

Publicerad: 2 september 2019, 12:00

Cissi Wallin.

Granskningsnämnden för radio och tv fäller SVT:s Uppdrag Gransknings program ”#metoo och Fredrik Virtanen”. Det eftersom det anses ha gjort intrång i Cissi Wallins privatliv. I fråga om opartiskhet och saklighet frias programmet.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinFredrik VirtanenGranskningsnämnden

Av Granskningsnämndens beslut, som offentliggjordes idag, framgår att nämnden anser att programmets fokus i allt för stor grad hamnat på Cissi Wallins berättelses sanningshalt, snarare än på granskningen av mediers val att publicera uppgifter om Fredrik Virtanen. 

Nämnden bedömer dock att programmet inte innebar något ställningstagande i skuldfrågan, samt att det inte är utformat i strid mot kravet på opartiskhet. Flera anmälare var kritiska till redovisningen i programmet gällande en uppgift om en fjortonårig flicka. Gällande den kritiken anser nämnden att SVT har visat stöd för de uppgifter som presenterades. Mot den bakgrunden anses programmet inte strida mot kravet på saklighet i den delen.

Vidare bedömer nämnden att det var ett intrång i Cissi Wallins privatliv att lyfta fram så detaljerade uppgifter ur polisanmälan. Utlämnandet av dessa uppgifter var inte motiverat av allmänt intresse, menar nämnden, och därför slår nämnden fast att programmet stirder mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. 

Axel Duberg

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.