Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Uppdrag Granskning fälls av Granskningsnämnden

Publicerad: 28 Oktober 2013, 11:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:58

Granskningsnämnden för radio- och tv fäller SVT:s "Uppdrag Granskning" efter ett program om Leksands kommuns stöd till ishockeylaget Leksands IF.


Genom flera olika manövrar skatteplanerade Leksands kommun åt Leksands IF. Det slog SVT:s "Uppdrag Granskning" fast i ett avsnitt som sändes i mars i år.

Nu fälls programmet av Granskningsnämnden, som menar att programmet stred mot kravet på saklighet.

" I programmet uppmärksammades en affär där Leksands kommun hade sålt två ishallar till Leksands IF:s fastighetsbolag för en krona och via avtal fått ett antal aktier i Leksands IF:s fastighetsbolag. Aktierna togs också upp i samband med redogörelsen för en campingaffär. I programmet sades att värdet på aktierna bedömdes vara 39 miljoner kronor. Enligt nämnden var beskrivningen av värdet på aktierna så bristfällig att programmet i detta avseende stred mot kravet på saklighet", skriver Granskningsnämnden.

Dessutom anser nämnden att programmet inte "visat tillräcklig grund för uppgiften i programmet att kommunens stöd till Leksands IF medfört en kostnad för kommuninvånarna på 120 miljoner kronor". Även där strider programmet mot kravet på saklighet, enligt Granskningsnämnden.

Samtidigt fällls även Rapport och Aktuellt för intrång i privatlivet i samband med rapporteringen kring en pågående rättsprocess. Ett annat inslag i Aktuellt frias samtidigt – dock med kritik.

I samma veva har Granskningsnämnden lämnat in en ansökan till förvaltningsrätten om att TV4 ska betala en avgift på 100 000 kronor för felaktigt utformade sponsringserbjudanden.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.