Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Uppdrag Granskning avslöjar "historiens största läcka"

Publicerad: 4 april 2016, 07:15
Uppdaterad: 4 april 2016, 08:01

Sven Bergman, reporter på Uppdrag Granskning. Skärmdump från Gomorron Sverige i SVT.

"Fantastiskt att få vara med i det här stora arbetet", säger Sven Bergman på Uppdrag Granskning till SVT, som deltagit i den internationella granskningen.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Det kallas ”historiens största läcka”, där sammanlagt 11,5 miljoner dokument avslöjar hur advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama har hjälpt allt från världsledare till sportprofiler och knarkmaffia att gömma enorma summor pengar genom att skapa brevlådeföretag i skatteparadis.

Svenska banken Nordea pekas ut som en del av härvan.

Dokumenten läcktes först till tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, men har via den internationella organsiationen för grävande journalister, ICIJ, delats med fler än 100 mediaorganisationer världen över och granskats av nära 400 journalister från 76 olika länder – bland dem medarbetare på SVT:s Uppdrag Granskning, skriver SVT.

Uppdrag Gransknings reporter Sven Bergman besökte Gomorron Sverige imorse för att berätta hur arbetet gått till, och om den inblick läckan ger i en ljusskygg värld.

Han menade bland annat att det ”egentligen är lite sorligt” att det ska behöva ske en läcka av den här storleken för att allmänheten ska kunna få kunskap om det som skett.

– Det har varit fantastiskt att få vara med i det här stora arbetet, att få vara en liten pusselbit, ett team i det här – det blir man lätt ödmjuk inför, sa Sven Bergman.

Konfrontationen med Island premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som är en av de inblandade i härvan, skedde i samarbete med isländska kolleger.

– Det finns en enorm kraft i när journalister går samman över gränserna, fortsatte Sven Bergman.

Han berättar vidare att flera avslöjanden kring historien är att vänta under veckan, och kanske även under månader framåt.

Uppdrag Granskning om Panama-dokumenten sänds på onsdag kl 20.00.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag Granskning

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev