Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Uppdrag Granskning anklagas för idéstöld: "Pinsamt"

Publicerad: 29 April 2014, 07:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:39

"Uppdrag Gransknings" inslag "Dödad på jobbet" uppges bygga till stora delar på Elinor Torps bok "Döden på jobbet", som kom ut i höstas.


Ämnen i artikeln:

SVT

Reportageboken ”Döden på jobbet”, som bland annat berättar historien om Gustav Seppelin Solli – som brännskadades svårt vid kalkugnsolyckan på Nordkalk i Luleå – är utgiven av journalisten Elinor Torp i samarbete med Dagens Arbete.

Den 16 april sände SVT:s "Uppdrag Granskning" ett inslag under rubriken "Dödad på jobbet". Programmet tar upp flera av de fall som Elinor Torp behandlar i sin bok, och detta har fått såväl författaren som Dagens Arbete att reagera.

Helle Klein, chefredaktör och vd på Dagens Arbete och DA Media, menar att "Uppdrag Gransknings" case, upplägg och källor är väldigt lika bokens.

– Jag och många med mig reagerade när vi såg UG:s reportage - hela storyn är ju redan berättad av Elinor Torp i vår bok "Döden på jobbet", säger hon.

Helle Klein tycker att "Uppdrag Granskning"-redaktionen kunde varit betydligt generösare i sin creddning av boken.

– Bristfällig cred är alltid trist men vi har fått ett enormt genomslag alltsedan i höstas när boken kom ut. Det har skrivits spaltmil om den i bland annat Expressen, Aftonbladet och flera lokaltidningar. Dessutom har det gjorts reportage i "Rapport" och TV4 med tydlig cred till både Dagens Arbete och Elinor Torp. Det här är mest pinsamt för UG, ingen stor sak för oss.

Även bokens författare är besviken.

– Arbetarskydd där jag är anställd som reporter har med sina små resurser grävt fram det som "Uppdrag Granskning" två år senare visar. Att överhuvudtaget få komma in på kliniken och träffa Gustaf första gången bottnar i många långa samtal med anhöriga och läkare. Det handlar om att skapa förtroende. Under lång tid. Att de gör detta program utan att vid ord nämna boken och allt arbete som ligger bakom är småsnålt och får en fundera på hur de egentligen behandlar sina källor, säger Elinor Torp.

Trots besvikelsen uppskattar hon ändå att SVT lyfter frågan igen, inte minst för de drabbades och anhörigas skull.

– SVT når ju ut till många och programmet synliggör än en gång dessa dolda galenskaper som sker i arbetslivet. Så trots allt var det bra av Uppdrag Granskning att lyfta ämnet. Men de får vara lite schystare med cred nästa gång, säger Elinor Torp.

Nils Hanson, ansvarig utgivare på "Uppdrag Granskning", blir förvånad när Dagens Media når honom.

– Jaha, det var ju konstigt att de inte har hört av sig till mig i sådana fall, säger han och hänvisar vidare till Agneta Bernárdzon, som gjort reportaget.

Hon menar att inslaget inte alls bygger på boken "Döden på jobbet".

– De kontaktade oss för att de trodde att jag hade läst boken, och för att de ville ha cred, men jag har inte ens läst boken. Jag kände till den, men jag har inte läst den, säger hon och fortsätter:

– Men vi ger cred till fotografen som har tagit bilderna, och då även till boken i sig. Enligt fotografen har han gjort ett självständigt jobb, och vi har köpt bilderna av honom.

Agneta Bernárdzon uppger att inslaget och upplägget bygger på berättelserna från de som intervjuats i programmet.

– Det är ju heller inte så konstigt att jag gör ett reportage om bland annat en olycka som skett där jag bor. Det här är ett kontroversiellt område och jag tycker inte att de kan säga att de har ensamrätt på fallen, säger hon.

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.