Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

UPPDATERAD: Tele2 ratar TV4:s ”julklapp”

Publicerad: 10 december 2019, 06:47

”TV4 vill med detta initiativ undvika att kommersiella meningsskiljaktigheter förstör julefriden för miljoner svenskar”, säger Mathias Berg operativ chef TV4 och C More.

Foto: Janne Næss

UPPDATERAD. TV4 har gett Tele2 ett erbjudande om att distribuera kanalen gratis fram till 10 januari. ”Vi är förvånade över det här utspelet”, svarar Tele2 genom pr-chef Joel Ibson.


Ämnen i artikeln:

TV4Com hem

Igår kväll varnade Tele2:s vd Anders Nilsson ännu en gång för att TV4-kanalerna kan komma att släckas ned för Com Hem- och Boxerkunder om inte de båda parterna kommer överens om ett nytt avtal. 

Det tidigare avtalet löper ut vid midnatt den 10 december. 

Det senaste är att TV4 har erbjudit Tele2 rätten att distribuera TV4 utan ersättning med start i dag och fram till den 10 januari. 

– Jag hoppas att TV4 tillsammans med vår partner Tele2/Comhem kan se till att alla Com Hems kunder får sina favorit tv-program under julhelgerna. Jul med Ernst, Uppesittarkväll och Nyhetsmorgon är en del av Sveriges jultraditioner och TV4 vill med detta initiativ undvika att kommersiella meningsskiljaktigheter förstör julefriden för miljoner svenskar, säger Mathias Berg operativ chef TV4 och C More, i en kommentar. 

Erbjudandet skickades, enligt TV4, till Tele2:s vd efter gårdagens förhandlingar och det återstår att se hur det tas emot av vd Anders Nilsson. 

– Vi är förvånade över det här utspelet eftersom förhandlingarna fortfarande inte har rört sig framåt, knappt påbörjats. Vi utvärderar vad det här betyder och kommer återkomma med något konkret från oss inom kort, säger Joel Ibson, pr-chef på Tele2, till Dagens Media. 

Hur stor är risken att kanalerna släcks ned i natt?

– Det får jag återkomma till. Jag skulle säga att den är alltjämt stor om TV4 fortsätter med charader i stället för att fortsätta förhandla. 

I ett officiellt pressmeddelande skickat på tisdag morgon ställer sig Tele2 frågan om TV4:s erbjudande verkligen är en julklapp, såsom broadcastaktören har beskrivit erbjudandet. 

”Vi ser nu fram emot att prata med Telia för att säkerställa att julklappen inte bara är ett försök från dem att förhala förhandlingarna ytterligare, och något som TV4-tomten kommer dra tillbaka så snart den annonstäta perioden är över i januari. Om de bekräftar att de ger oss rättigheter så att alla tv-tittare fortsatt ska ha möjlighet att titta på TV4-kanalerna och C More på det sätt de själva vill, så kommer vi inte behöva släcka ner kanalerna inatt”, skriver Tele2. 

Några timmar efter det att Tele2:s första pressmeddelande gått ut skickar telekombolaget ytterligare ett där de skriver att TV4:s ”'julklapp tyvärr inte innehöll de rättigheter som behövs för digitalisering och möjligheten för våra kunder att se TV4 via vilken skärm de vill även i framtiden”. 

– Jag har under alla mina år i branschen aldrig varit med om att vi inte ens kan inleda seriösa förhandlingar. Com Hem har förhandlat med TV4s ägare i decennier och alltid nått en överenskommelse utan större problem. Men TV4s förhandlingsvilja försvann direkt när Telias köp av TV4 offentliggjordes för ett halvår sedan. Det har nu blivit uppenbart att TV4 inte har mandat att förhandla och vi söker därför Telia för en seriös dialog så vi kan lösa detta utan att tv-tittarna kommer i kläm, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, i pressmeddelandet. 

Tele2 har sedan den 27 november genomfört offentliga påtryckningar mot TV4 och Telia i medier för att sätta press på broadcastingaktören. Från Tele2:s sida har man återkommande lyft att den avgörande frågan har varit om publiken ska kunna se TV4 på vilken skärm som helst framöver, eller om det enbart är Telia-kunder som ska kunna göra det. 

TV4 har i sin tur återkommande kommunicerat att det är olyckligt att Com Hem hotar med att släcka ned kanalerna som del i sin opinionsbildning. 

Det är inte ovanligt att den här typen av förhandlingar mellan telekombolag och broadcastbolag förs publikt. Under 2017 fördes exempelvis rekordlånga förhandlingar mellan Com Hem och Discovery, förhandlingar som i mångt och mycket också fördes genom pressen. 

I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt att Tele2 och TV4 är överens. Korrekt är att TV4 gett Tele2 ett erbjudande. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Com hem

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev