Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Uppåt för Nordisk Film TV

Publicerad: 17 september 2018, 11:06
Uppdaterad: 17 september 2018, 13:36

Nordisk Film TV visar för första gången sedan 2012 svarta siffror. "Vi har anpassat oss efter det som marknaden har efterfrågat", säger Kristoffer Graci om framgången.


Ämnen i artikeln:

Nordisk Film TV

2014 var ett tungt år för produktionsbolaget Nordisk Film TV. Bokslutets siffror visade på ett negativt rörelseresultat (EBIT) på 15,6 miljoner kronor medan omsättningen landade på 24,2 miljoner kronor.

Siffrorna för 2017 visar dock en helt annan bild av produktionsbolaget. Totalt omsatte bolaget 117,3 miljoner kronor och rörelseresultatet (EBIT) landade på cirka 957 000 kronor. Resultatet efter finansiella poster landade på omkring 572 000 kronor.

Kristoffer Graci klev in som vd för Nordisk Film TV i samband med bottenåret 2014. Sedan har han tillsammans med de anställda arbetat hårt för att vända de röda siffrorna, vilket han nu kan konstatera att de lyckats med.

Hur har ni lyckats vända uppåt?

– I huvudsak handlar det om att vi har anpassat oss efter det som marknaden har efterfrågat. Det gäller att följa med i den snabba utveckling som sker i vår bransch, säger Kristoffer Graci till Dagens Media och fortsätter:

– Ett exempel på det är att vi har tagit fram "Arbogafallet" som hade premiär på SVT igår. Där fångade vi upp en trend och en profil i Nils Bergman från "Rättegångspodden", som vi sedan utgick ifrån när vi utvecklade serien. Vi försöker hela tiden anpassa oss och vara så flexibla som möjligt. Tidigare kunde man jobba utifrån treårsplaner, idag handlar det snarare om 3 eller 6 månader.

Mellan 2016 och 2017 gick bolaget från 109 anställda till 74.

Hur starkt kopplat är minskningen i antalet anställda till det positiva resultatet?

– Inget alls, faktiskt. Vi anställer 90 procent av vår personal i projekt, nästan enbart frilansare, och belastar enbart de aktuella projekten. Så det sitter inte ihop med det totala resultatet.

De senaste åren har tv-husen satsat stort på lokalproducerade dramaproduktioner för att konkurrera med streamingjättar som Netflix och HBO. Nordisk Film TV har två olika scriptade dramaserier under produktion just nu. Däremot satsar man inte på skrivna krimserier, en genre som tv-hus som Nent och TV4 satsar stort på.

– Vi krigar inte om just det utbudet, går vi gå in crime så gör vi göra det på vårt sätt. Efterfrågan på alternativa genrer inom scripted är också stor och det är där vi har placerat oss.  

Andra produktionsbolaget har sagt att man fått förfrågningar om produktioner för Netflix, har ni fått några förfrågningar?

– Vi har märkt att jättarna närmar sig den svenska marknaden och vi har en dialog kring specifika projekt. Det känns roligt och lovande att stora amerikanska jättar börjar närma sig Sverige, säger han och fortsätter:

– Man kan jämföra det med när reklamkanalerna lanserades i slutet av 80-talet, då hade man mycket inköp och stora internationella serier. Men efterhand när kanalhusen ville börja etablera sig och växa i Sverige så började man satsa på lokalproducerat innehåll. Där tror jag att streamingjättarna står idag. De har nått ett läge där man måste satsa på lokalproducerat innehåll för att fortsätta växa lokalt. Det är positivt och en stor stark rörelse just nu som har fått igång alla aktörer på ett bra sätt.

Under året har Nordisk Film TV jobbat med totalt 14 olika produktioner där nio varit egenutvecklade format. Bland de mest uppmärksammade och populäraste produktionerna finns "Ebbots ark", "Sofias änglar", "Det okända", "Familjen Rysberg", "Fuskbyggarna" och "Trafikpoliserna".

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Nordisk Film TV

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.