Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Unionenklubben på SVT ryter ifrån

Publicerad: 19 februari 2014, 09:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:47

Unionenklubben på SVT anser att fokus kommer att flyttas till blåljusnyheter när programföretaget utökar förortsbevakningen.


Ämnen i artikeln:

SVT

Som Dagens Media tidigare har berättat planerar SVT att förändra sin regionstruktur. Bland annat ska 27 regionala nyhetsprogram bli 33 stycken. Områden som Rosengård, Järvafältet och Södertälje ska därmed få egna editioner.

Förslaget har dock stött på en hel del kritik. Nyligen skrev fyra landshövdingar och kommunalpolitiker i Norrland ett debattinlägg hos Dagens Media där man oroade sig för att bevakningen av Norrland skulle urholkas.

Nu ryter även Unionens fackklubb på SVT ifrån. I ett uttalande säger klubben bland annat att förslaget inte är förenligt med SVT:s sändningstillstånd.

”Som planerna nu ser ut kommer fokus att flyttas mot blåljusnyheter och bort från politik, analys och sammanhang”, skriver klubben.

 

Unionenklubbens uttalande i sin helhet:

”Hela Sverige ska speglas i SVT:s utbud. Detta är inget mål satt av SVT:s chefer, utan finns i vårt sändningstillstånd och är ett uppdrag vi fått av svenska folket via regering och riksdag. De regionala nyheterna utgör själva grundbulten i SVT:s demokratiuppdrag. De är oerhört betydelsefulla för hur medborgarna uppfattar samhället.

Nu har SVT upptäckt att vi inte bevakar och rapporterar från hela landet och ska nu flytta tjänster från en ort till en annan. I sin iver att göra rätt ställer SVT Rosengård mot Luleå, Sundsvall mot Uppsala och Karlstad mot Rinkeby, som exempel.

Att SVT behöver finnas på de orter där vi inte finns idag är helt rätt, men inte på bekostnad av sämre möjligheter till bevakning, på och runt befintliga orter, samt i glesbygden.

Unionen anser att förändringen av de regionala nyheterna måste anpassas efter lokala förhållanden. För att täcka ett bevakningsområde måste rätt förutsättningar ges och de kan se olika ut över landet.

I norr kan det ta lång tid att göra ett reportage på grund av långa avstånd. I Stockholm kan man istället bli sittande i bilkö i flera timmar. På andra ställen går det utmärkt att ta sig fram, avstånden är hanterbart korta och då gör man jobbet på kortare tid.

Ytterligare en parameter som spelar roll är hur täckningen för telefon och internetuppkoppling ser ut över landet. Rapportering från områden med dålig täckning försvåras och därför behöver möjligheten till direktsändning säkras med inte alltför långt avstånd mellan utsändningsorterna.

Låt inte enbart geografi och demografi styra när det gäller fördelningen av resurser. Det finns så många fler mångfaldsperspektiv att ta hänsyn till.

Journalistiken, det vill säga innehållet i rapporteringen, är det centrala. Men journalistik är inte bara det skrivna och talade ordet. Bildberättande och redigering är också journalistik, men detta kallar SVT ofta för ”teknik” som ska skäras ned. Men för att kvaliteten i rapporteringen ska säkerställas måste dessa tre kompetenser följas åt, såväl i broadcast som online.

Som planerna nu ser ut kommer fokus att flyttas mot blåljusnyheter och bort från politik, analys och sammanhang. Videojournalister ska leverera direktsända olycksrapporter medan nyheter från kommunfullmäktige riskeras att gås förbi. Hela utbudet finns enbart tillgängligt på webben, som inte är tillgängligt för alla. Sändningarna blir korta kommunikéer av de webbinslag man hunnit göra under dagen. Det är inte förenligt med SVT:s sändningstillstånd.

Låt hela Sverige synas!”

LÄS OCKSÅ:

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.