Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Unga Rörelsehindrades budskap till Kanal 5: "Lägg ner skiten!"

Publicerad: 23 Augusti 2013, 09:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:37

Funktionsnedsattas kärlekstörst som tv-underhållning sågas efter premiären – inte minst av förbundet Unga Rörelsehindrade.


107 000. Så många tittare lockade premiären av Kanal 5:s på förhand hett omdebatterade program "De dejtbara" (tidigare "De odejtbara").

Att premiären av programmet blev ett fiasko är något som glädjer Tobias Holmberg, förbundsordförande för Unga Rörelsehindrade.

– Jag är inte förvånad över att det gick så dåligt men jag är glad över att det inte är så många som fått sina fördomar om funktionsnedsättningar reproducerade, säger han till Dagens Media.

Tobias Holmberg tror samtidigt att en bojkott organiserad i de sociala medierna har bidragit till de låga tittarsifforna.

– Det hade förmodligen en liten effekt. Åtminstone hoppas jag det.

Såg du själv programmet?

– Ja och jag måste säga att det var ganska precis som jag trodde att det skulle vara. Och då menar jag verkligen inte i positiv mening utan i ganska negativ mening.

Hur menar du då?

– Det var extremt stereotypt och framställde deltagarna i programmet som att de enbart är sin funktionsnedsättning. Det skedde redan i presentationen och man märkte tydligt att funktionsnedsättningen var det viktiga rakt igenom, säger Tobias Holmberg och fortsätter:

– Jag kan inte riktigt förstå det. Kan det inte bara vara "Hej jag är Emelie och vill ha en norrlänning" som vilket dejtingprogram som helst istället för "Hej jag är Emelie och har en cp-skada"?

Tobias Holmberg är mycket kritisk till att Kanal 5 över huvud taget sände programmet trots den hårda kritiken.

– Ändå sänder de programmet som dessutom lever upp till precis det vi misstänkte att det skulle göra. Kanal 5 borde skämmas.

Vad måste ändras för att du ska tycka att programmet är okej?

– Att deltagarna inte bara har en funktionsnedsättning som sin gemensamma nämnare. Det är grundproblemet och det gör att programmet i dess nuvarande form helt enkelt är fel.

Slutligen har Tobias Holmberg ett råd till Kanal 5:

– Lägg ner skiten och försök på nytt igen med något annat. Och nästa gång är ni välkomna att fråga mig i ett tidigare skede.

Läs också:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.