fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4: ”Vi håller med om MTG:s beskrivning av marknadsläget – helt klart”

Publicerad: 30 oktober 2014, 08:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:23

TV4-gruppen och SBS Discovery gör som MTG TV – skruvar upp reklampriserna.

Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryMTG TVTV4

FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se

DT

Dante Thomsen


Dagens Media kunde i onsdags i tidningen berätta att MTG TV höjer reklampriserna i tv nästa år med 18 procent.

För de årsavtalskunder som nappar på MTG TV:s nya erbjudande om ”dynamiskt pris” blir höjningen 14 procent, men då kan priset öka eller minska med 5 procentenheter under året, beroende på hur tillgången och efterfrågan utvecklas.

Prishöjningen är rekordhög – och syftet är att råda bot på den enorma obalans som har präglat tv-marknaden efter första kvartalet i år.

– Det som främst har ställt till det i år är det radikalt stora PUT-tappet (minskningen av totala tv-tittandet, reds. anm.) där 10 procent av lagret försvann rakt ut genom dörren, sade Mats Nyman, försäljningsdirektör på MTG TV, till Dagens Media.

Nu kan Dagens Media berätta att även MTG:s konkurrenter TV4-gruppen och SBS Discovery skruvar upp priserna.

SBS Discovery – som rymmer bland annat Kanal 5, Kanal 9 och Discovery-kanalerna – höjer priserna på sitt bundlade erbjudande, där kanalerna säljs som paket, med 16 procent. För de annonsörer som vill köpa enskilda kanaler höjs priset med 18 procent.

– Tv:s starka effekt för annonsörerna är fortsatt i de allra flesta fall oemotstridd, säger Sami Vikback, intäktsdirektör på SBS Discovery till Dagens Media, och fortsätter:

– Däremot har stabiliteten att köpa tv minskat, detta har årets turbulenta marknad spätt på. PUT:en har gått ned samtidigt som efterfrågan nått rekordnivåer. Man har som annonsör haft svårt att veta hur mycket som får plats och man har tvingats att kapa på kampanjer.

SBS Discovery har – liksom MTG TV – som ambition att skapa ordning på tv-marknaden nästa år.

– Ett led i detta är att vi tydligt behöver justera prisbilden samt att vi kommer att knyta till oss en mindre volym årsavtal. Detta dels för att vi verkligen vill värna om de kunder som tecknat avtal med oss, dels för att göra plats för en mer vital ad hoc-marknad.

Carl Hemmingsson, biträdande försäljningschef på TV4-Gruppen, berättar att även TV4:s kunder kan räkna med högre priser.

– Vi håller med om MTG TV:s beskrivning av marknadsläget för linjär tv. Helt klart, säger han till Dagens Media, och fortsätter:

– Vi kommer också att göra prisjusteringar men jag vill inte gå in på hur mycket vi kommer justera.

Den 12 november ska TV4-gruppen bjuda in mediebyråer och annonsörer till en frukost där de nya reklampriserna blir offentliga.

– Innan dess vill jag inte säga något, säger Carl Hemmingsson.

Blir höjningen tvåsiffrig?

– Jag kan inte säga mer än så.

FÖR DAGENS MEDIAS PRENUMERANTER:

Läs mer om MTG TV:s åtgärder för att råda bot på tv-kaoset i senaste numret av Dagens Media, nummer 18, 2014. Du som väljer att prenumerera på Dagens Media får tillgång till tidningens artiklar både på papper och digitalt. Här finns info om hur du som prenumerant läser tidningen digitalt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev