Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 vägrar betala Kent Ekeroth

Publicerad: 28 januari 2014, 09:49
Uppdaterad: 11 februari 2016, 15:38

Kanalen nekar SD-mannens krav efter järnrörsfilmen.


I ett uttalande skriver Viveka Hansson, TV4:s programdirektör för nyheter och samhälle:

"Vi ställer oss på samma sida som övriga publicister som mottagit riksdagsledamot Kent Ekeroths krav via 'bildombudsmannen'. Det går inte att förhålla sig på annat sätt. Det är stötande att ett folkvalt riksdagsparti, som gärna vill ta på sig den demokratiska hatten, försöker få betalt för en film som avslöjar partiföreträdare i färd med att hota och förolämpa människor."

När sverigedemokraten Kent Ekeroth förra året stämde Dagens Nyheter, för att tidningen tryckt bilder från den film som Ekroth tagit, krävde han närmare 70.000 kronor för otilllåten användning, utebliven namnangivelse och upphovsrättsligt intrång.

Staffan Teste, som på privat initativ tagit på sig rollen som en bildombudsman, och företräder Ekeroth, sa då till DN:

– Upphovsrättslagen är solklar i det här fallet.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har dock meddelat att de inte tänker betala. Samma sak säger Aftonbladets publisher Jan Helin och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Och nu alltså även TV4. Viveka Hansson:

"Yttrandefriheten står mot upphovsrätten. Oavsett juridiken var det rätt att publicera den här filmen på grund av det höga allmänintresset. Jag har svårt att föreställa mig en ansvarig utgivare med avvikande åsikt."

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.