Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 utesluter inte nedskärningar

Publicerad: 31 Maj 2011, 14:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:08

För dagensmedia.se berättar Jan Scherman om varför han slutar – och om de effektiviseringar som ska göras i det nya nyhetsbolaget.


Ämnen i artikeln:

Jan SchermanTV4

När TV4-gruppen i dag gick ut med nyheten om att Jan Scherman lämnar vd-stolen har det gått ett år sedan han själv tog beslutet – och berättade för styrelseordförande Torsten Larsson.

Dagensmedia.se når Jan Scherman strax efter att han framträtt för TV4-gruppens personal.

– Jag bestämde mig rätt tidigt för att inte vänta på att någon annan skulle komma till mig och berätta att jag ska sluta, vilket jag gjort på en del andra jobb, säger Jan Scherman om sitt beslut och fortsätter:

– Man ska sluta leka när det är som roligast. Jag slutar mitt uppe i något som är otroligt kul, och jag har fantastiskt duktiga och proffsiga medarbetare. Det är svårt, jag har fortfarande separationsångest.

Jan Scherman får nu, som arbetande styrelseordförande, det yttersta ansvaret för det ”nyhetsbolag” som TV4-Gruppen och Bonnier Broadcasting ska bilda.

Nyhetsbolaget, som sjösätts vid årsskiftet ska ta över ”all produktion av nyhets- och samhällsprogram inom TV4-Gruppen, både på riks- och lokalplanet”.

– Detta är en omistlig del av TV4:s mångfald och jag är extremt angelägen om att vi ska ha råd med detta även i framtiden. Vi måste hitta smartare sätt att jobba och samordna de nyhetsresurser som finns lokalt med de som finns på riksplanet, säger Jan Scherman.

Samtidigt som Sveriges första 24-timmarskanal för nyheter startas ska förändringen innebära effektiviseringar samt ”nödvändiga besparingar”.

– Man ska vara ärlig. Det kommer att krävas effektiviseringar för att frigöra resurser för att kunna återinvestera. Man ska inte vänta på vargen, lågkonjunkturen. Gör man ingenting tvingas man en dag till drastiska åtgärder.

Jan Scherman vägrar dock att ta ordet ”nedskärningar” i sin mun.

– Jag tänker inte använda det ordet, jag använder ordet effektiviseringar vilket kan innebära många olika saker. Men jag kan inte utesluta det du säger.

Nu väntar ett omfattande analysarbete för att planera den nya organisationen. Det arbetet ska vara klart ”under hösten”.

Jan Scherman betonar att den nya nyhetsorganisationen ska öppna upp för nya affärer och nya intäkter.

– Vi gör detta för att kunna växa med nyhetsverksamheten. Den första byggstenen är att vi organiserar oss på ett smartare sätt.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.