Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4: "SVT borde vara transparenta"

Publicerad: 15 mars 2016, 15:47
Uppdaterad: 15 mars 2016, 16:08

TV4:s pressansvarige Magnus Törnblom går till hårt angrepp mot SVT:s presschef Catarina Wilson och kritiserar SVT:s transparans med sina kommersiella affärer. "Han blandar ihop tv-sändning och event", säger Catarina Wilson, presschef SVT.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4Melodifestivalen

TV4:s pressansvarige Magnus Törnblom kritiserade igår SVT:s nya Eurovisionfest på Twitter. Han skrev då "SVT fördjupar den kommersiella exploateringen av Melodifestivalen Ny unik Eurovision-fest med Sanna Nielsen".

Eurovisionfesten är ett event som kommer hållas i Tele2 arena samtidigt den stora finalen går i Globen. Åskådarna kommer kunna följa finalen på en storbildsskärm och värd för kvällen är Sanna Nielsen. Flera artister kommer uppträda och de svenska juryns röster kommer att lämnas över direkt från evenemanget till sändningen i Globen.

Lite senare följde Törnblom upp tweeten med en ny där han ställer SVT:s presschef Catarina Wilson mot väggen och kritiserar SVT för att inte vara tillräckligt transparanta med sina sponsorer.

" 6 st @SVTmelfest men bara tydlig info om sponsorpengar till @SVT i sista programmet. Varför är det så @CatarinaW? ".

Till Dagens Media ger nu Magnus Törnblom, via mejl, sin syn på SVT:s sponsring kring Melodifestivalen.

Du har ju reagerat på Twitter mot Mellofesten och Catarina Wilson på SVT. Vad har du för kritik?

– Jag noterade att det bara var i finalen i lördags som SVT informerade om att Melodifestivalen sponsrades, när det är tämligen uppenbart att sponsorerna är med hela vägen. Frågan jag ställde vill SVT inte svara på. Det kan jag tycka är märkligt givet att SVT faktiskt är finansierat med allmänna medel och borde vara transparenta med sina kommersiella affärer.

Tycker du SVT har varit tydliga med sin sponsring kring Melodifestivalen?

– Det kan man väl knappast säga att de är, men det är ju också lite svårt att veta eftersom transparens saknas i affärerna kring Melodifestivalen. Journalister har ju försökt få reda på hur pengaströmmarna kring SVT, sponsorer och övriga kommersiella bolag ser ut, utan att få svar på det. Och även Granskningsnämnden har kritiserat SVT för bristande transparens när det gäller SVT:s kommersiella samarbeten och intäkter. Konkurrensverket är också kritiska till att SVT får använda sig av sponsring.

Vad vill du ställa för frågor till Catarina Wilson?

– Riksdagen har beslutat att begränsa SVT:s sponsring, trots det ökar antalet sponsorexponeringar. Hur man resonerar här vore intressant att veta. Via Melodifestivalen får SVT många företag att lägga stora delar av sina marknadsbudgetar på ett program och evenemang som licensfinansierade SVT gör, i stället för att lägga dem hos andra medier runtom i landet som är beroende av reklam- och sponsringsintäkter för att finansiera verksamheten. Det här är inte pengar som TV4 står och faller med, men det är en viktig principfråga på en oerhört konkurrensutsatt svensk mediemarknad.

Catarina Wilson, presschef på SVT, bemöter kritiken från Magnus Törnblom via mejl:

– Magnus och jag känner varandra så det är lite underhållande gnabb mellan oss. Magnus är kunnig men här väljer han att blanda ihop tv-sändning och eventdelen. Det gäller ju olika regelverk och vi följer dem.

Magnus påstår att riksdagen har beslutat att begränsa SVT:s sponsring och trots det ökar antalet sponsorexponeringar. Hur resonerar ni kring det?

– Vi följer det som finns angivet i sändningstillståndet. Vi har rätt att sponsra 20 tv-sändningar om året. Det ökar inte.

Han tycker att företagen istället ska lägga sin pengar hos andra medier än hos SVT eftersom ni är licensfinansierade. Vad tycker du om det?

– Det måste väl vara fritt för varje företag att avgöra hur de lägger sina pengar.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTTV4Melodifestivalen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.