Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 släckt för miljontals

Publicerad: 11 december 2019, 07:06

Förhandlingarna havererade mellan TV4 och Com Hem, som båda anklagar den andra parten för missödet. Samtidigt kokar tittarnas ilska i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Com hemTV4Tele2Telia

Vid midnatt släcktes TV4 och C-More för vart tredje hushåll i Sverige. 

Båda parterna skyller på varandra. TV4-vd:n Casten Almqvist säger i ett pressmeddelande att att det är ett tråkigt och onödigt beslut man kommit fram till.

– Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna.

Han framhärdar att man trots de strandade förhandlingarna faktiskt låtit Com hem få fortsätta att visa TV4 fritt fram tills den 10 januari.

Casten Almqvist:

– Att de inte ens väljer att ta emot denna julklapp visar att de hellre ställer in tv-julen för de miljoner svenskar som är deras egna kunder än att hitta en lösning.  

 Tele2/ Com hem-lägret vill inte ta emot TV4:s ”julklapp”.

– Det är deras val att kalla det för en julklapp men vi håller inte riktigt med om det, säger Tele 2:s pressansvariga Louise Ekman till Expressen

– Det står klart att den här så kallade julklappen inte innehåller de rättigheter som vi ser behövs för en digitalisering, och möjligheten för våra kunder att se TV4 via mobil eller surfplattor både nu eller i framtiden. 

Casten Almqvist säger till tidningen att det är otydligt vad Tele 2 menar när de pratar om digitaliseringen.

– Vi har inte ens lyckas förstå vad de menar med att de ska digitalisera Sverige för de har en mängd rättigheter i dag, väldigt exklusiva och unika rättigheter så vi har helt enkelt svårt att förstå vad de menar. 

Strax före nedsläckningen av TV4 skickade Tele2 ut ett pressmeddelande med vd:n Anders Nilsson som avsändare. Han skriver att det som befarats sedan Telia gick ut med sina planer att köpa TV4 nu tyvärr inträffat.

”Vi har efterfrågat seriösa förhandlingar i över ett halvår och ser inte hur ytterligare förhalningar kan gynna våra kunder långsiktigt. Vi ska digitalisera 1,6 miljoner hushåll nästa år och kan inte acceptera gårdagens rättigheter – vi behöver förhandla om morgondagens tv-tittande”.

 ”Den avgörande frågan kvarstår: Ska alla kunna se TV4 på vilken skärm de vill framöver, eller endast kunder till Telia och potentiellt en annan aktör? Vi hoppas att Telias huvudägare staten nu på allvar börjar agera för digitalisering, valfrihet och mediemångfald”.

Vidare skriver han att de miljoner av tittare som tappar TV4 kommer att ersättas med nya kanaler, nytt innehåll och förmåner.

TV4:s presschef Charlie Forsberg har tidigare sagt till Dagens Media att han ser det som mycket olyckligt att Com hem hotar med att släcka deras kanaler som en del av sin opinionsbildning.

Irritationen över att de två telekomjättarna låter konflikten drabba tittarna har inte låtit vänta på sig i sociala medier. 

På Com Hems Facebooksida till exempel, uttrycker användare förvåning över att Com Hem inte kan förklara vad problemet är i förhandlingarna – och vad det är man som tittare ska få och som TV4 inte möter Com Hem i. 

Andra irriterar sig över att TV4 släcktes mitt under en pågående film, och över att två stora bolag som går med vinst låter tittarna få ta smällen för att de inte kommer överens. 

Det finns också de som reagerar på TV4:s retorik:

”Skulle ett nedsläckt TV4 förstöra julen? Om ni menar allvar så har ni definitivt drabbats av hybris”, skriver en Facebookanvändare.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Com hemTV4Tele2Telia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev