Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 skrotar lokala nyheter – 140 kan få gå

Publicerad: 9 April 2014, 06:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:41

UPPDATERAD. TV4 lägger ner sina lokala nyhetssändningar.


Ämnen i artikeln:

TV4

I november förra året kunde Dagens Media avslöja att TV4 Stockholm läggs ner. Nu kommer nästa dråpslag för lokaljournalistiken. TV4-Gruppen har fattat ett preliminärt beslut om att avveckla dagens tablåbelagda lokala nyhetssändningar, som sker på 21 redaktioner och i 24 editioner. Totalt kan 140 tjänster försvinna.

Enligt ett förslag, som tagits fram av TV4, med hjälp av Nyhetsbolaget, ska TV4 istället förstärka riksredaktionen med 25 fasta inrikesreportrar som placeras på 9 orter i landet.

De orter som kommer att ha kvar journalister är Falun, Göteborg, Jönköping, Linköping, Luleå, Malmö, Skövde, Umeå och Östersund.

De redaktioner som läggs ner är de i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro.

– Det är ett tungt besked för medarbetarna, för den lokala journalistiken och för TV4 och Nyhetsbolaget. Men mediebranschen befinner sig i en omfattande strukturomvandling, och när vi dessutom har osäkra regulatoriska förutsättningar måste vi prioritera. Vi lägger i dag närmare hälften av våra nyhetsresurser på lokal-tv, det är inte hållbart framöver, säger Casten Almqvist, vd på TV4-Gruppen i ett pressmeddelande.

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle i TV4-Gruppen skriver i ett sms till Dagens Media:

"Vi vill fortsätta ha en närvaro runt om i landet, men bevakningen kommer naturligtvis att se annorlunda ut. Vi planerar att öka riksredaktionen med omkring 25 reportrar på olika orter från Luleå till Malmö, eftersom vi tror att det är fördel att inte alla som gör våra nyheter har sin vardag i Stockholm. Men vi planerar att sluta sända lokala nyheter för en lokal publik, och det är självklart inte med något lätt hjärta vi inleder förhandlar med facket om de här förändringen. Vi tror dock att den på sikt kommer att säkerställa möjligheten till en fortsatt omfattande nyhetsbevakning i TV4:s olika kanaler och plattformar."

Behövs det verkligen en så drastisk åtgärd?

"Ja, vi gör den bedömningen. Mediebranschen befinner sig i en mycket utmanande omställning, och den påverkar naturligtvis också TV4."

Förändringarna kommer att genomföras i sommar, enligt förslaget. Fackliga förhandlingar pågår nu och det formella beslutet ska fattas efter påsk.

Dagens Media har sökt Casten Almqvist, vd för TV4-Gruppen.

LÄS OCKSÅ:

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.