söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4: ”Skärp upphovsrätten”

Publicerad: 8 juli 2019, 07:45

Åsa Sjöberg och Casten Almqvist.

TV4 förlorar enligt egna uppskattningar 150 miljoner kronor årligen till följd av materialstöld. I ett debattinlägg på Dagens Industri uppmanar tv-huset till stärkt upphovsrättskydd och produktionsincitament för svensk filmproduktion.

Ämnen i artikeln:

TV4Casten AlmqvistUpphovsrättsdirektivet

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


TV4:s vd Casten Almqvist och innehållsdirektören Åsa Sjöberg skriver i ett debattinlägg på Dagens Industri om två problem som de menar att riksdag och regering borde titta närmare på – och som skulle ge mediehusen bättre förutsättningar.

Tv-huset menar sig förlora 150 miljoner kronor årligen på grund av att upphovsrättskyddat material sprids. Pengar som skulle kunna användas till produktion av nya program och nyhetsbevakning. Tv-cheferna skriver att de vill se ett ökat skydd från samhällets sida vad gäller upphovsrätten: 

Det är uppseendeväckande att skärpt lagstiftning om grovt upphovsrättsbrott fortfarande dröjer. Nyligen slog sig Socialdemokraterna för bröstet om det så kallade copyrightdirektivet i Bryssel och de borgerliga partierna brukar tala sig varma om äganderätten. Är det bara tomma ord?

LÄS MER: Detta är det nya upphovsrättsdirektivet. 

TV4 understryker även att det är dags för Sverige att införa produktionsincitament för  film- och tv-producenter.

”Det är orimligt att svenska produktioner tvingas åka till Lettland för att spela in en scen som ska utspela sig i Stockholm på grund av att produktionskostnaderna i Sverige sticker ut”.

TV4 skriver dessutom att man vill se en utökning i andra mediebolags möjligheter att anmäla public service-bolagens tjänster till förhandsprövning.

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev