Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 skämtade om Björn Ranelids hudfärg – fälls

Publicerad: 15 September 2014, 11:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

TV4:s "Nyheterna" fälls av Granskningsnämnden efter att i ett inslag ha skämtat om författaren Björn Ranelids hudfärg.


Ämnen i artikeln:

TV4

Inslaget, som sändes i maj, handlade om att president Barack Obama hade skämtat om en av sina medarbetares hudfärg på en korrespondentmidag i Washington. När den svenska reportern annonserade inslaget lät det så här:

" Mest applåder fick Obamas drift med sin hudfärg och representanthusets talesman John Boehner och dennes Björn Ranelid-liknande brun-utan-sol färg. För tillfället har John Boehner det jobbigare med Representanthusets republikaner än jag. Så man kan verkligen säga att orange är det nya svarta".

Det är Björn Ranelid själv som anmält inslaget då han anser att han blev omtalad på ett "ytterst kränkande och lögnaktigt sätt".

Granskningsnämnden går på Ranelids linje om fäller inslaget eftersom det stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. TV4 är självkritiska.

" TV4 anför att det var ett olämpligt val av speakertext i Nyheterna, utformad på grund av tanklöshet, där en känd person användes som symbol. Inslaget är nerplockat från Play. TV4 ber om ursäkt för det inträffade och har full förståelse för anmälarens invändningar. Den sortens kommentar har inget i ett nyhetsinslag att göra", skriver de.

Däremot friar Granskningsnämnen programmet "Timells skärgårdskök", som också har anmälts av Björn Ranelid. I det anmälda programmet visar den gästande kocken upp en burk havtorn för bröderna Timell.

"Det ser ut som att det är Björn Ranelid på burk," säger Anders Timell då. Enligt Granskningsnämnden har programmet en skämtsam och lättsam karaktär varpå uttalandet inte kan uppfattas som allvarligt menat.

TV4 fälls också för ett inslag i mars om en Ultimate Fighting Championship-gala som innehöll en matchsekvens där kraftiga sparkar och slag delades ut.

Granskningsnämnden anser att inslaget stred mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslag, eftersom det sändes på dagtid då "varsamhet vid sändningar av våld ska iakttas".

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.