Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 sjösätter grävredaktion

Publicerad: 10 augusti 2012, 09:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:15

TV4 sjösätter nu en grävredaktion som ska leverera undersökande journalistik till både TV4 Nyheterna och Kalla Fakta. Redaktionen har redan värvat flera tunga namn.


Ämnen i artikeln:

TV4

Den nya redaktionen är ett led i att stärka kanalens samhälls- och nyhetsjournalistik. Redaktionen kommer både att jobba mot Kalla Fakta och TV4 Nyheterna. Bakgrunden är att Kalla Fakta inte längre ligger under samhällsavdelningen, utan under nyheterna.

– Det är en nytillkommen grupp och i och med den kommer Kalla Fakta och Nyheterna närmre varandra. Vi ville utnyttja den nya organisationen genom att jobba mot båda programmen, säger Jonas Berg, chef för grävgruppen, till dagensmedia.se.

Enligt Jonas Berg är tanken att kunna göra mer långsiktiga jobb till Kalla Fakta, men att också föra in ett grävande arbetssätt i nyhetsjournalistiken.

Navet i gruppen kommer att vara tre reportrar, men sedan ska andra reportrar på TV4 Nyheterna kunna komma med egna idéer som de sedan får jobba med en tid.

– Man ser tydligt vad det innebär att jobba tillsammans inom ett område. När man får jobba med likasinnade i bra lag ser man vad det ger för resultat, det ska bli kul att samla så många erfarna grävare i ett gäng, det kommer ge bra idéer, säger Jonas Berg, och fortsätter:

– Vi började jobba med detta under våren och har filat mycket på organisationen. Nu testar vi lite nytt, det ska vara mer flexibelt. Man kan köra på en bra idé om den håller och sedan gå tillbaks till sin ordinarie tjänst.

Till redaktionen har flera tunga namn värvats, bland annat Lasse Wierup, som har en gedigen erfarenhet inom kriminaljournalistiken och har skrivit "Svensk Maffia"-böckerna. Lasse Wierup blir både kriminaljournalistisk kommentator och reporter.

– Det är en jättebra värvning, det finns ingen som har så bra detaljkunskap om organiserad brottslighet som Lasse. Vi gör, liksom många andra, mycket kriminaljournalistik och då är det viktigt med en reporter med ett stort nätverk och erfarenhet, säger Jonas Berg.

Utöver Lasse Wierup kommer Erik Palm, som fick Guldspaden för reportaget ”Vi gav dom vår pappa”, Fredrik Quistberg, som ledde avslöjandet ”Sanningen om Sommerlath” och Stora Journalistprisvinnaren Karin Swärd ingå i redaktionen.

Övriga i Kalla Fakta-redaktionen:

Lennart Ekdal

Per Hermanrud

Jonas Alsgren

Marcus Noterius

Sara Recabarren

Aleksandar Vujanovic

Phil Poysti

Jocke Söderkvist

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.