Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4:s lokalreporter tackades med kaka efter chockbeskedet: "Då var det nära till tårarna"

Publicerad: 10 April 2014, 13:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:40

Det blev ett mycket känslosamt möte på TV4 Nyheterna Väst i Trollhättan när ett par i dag valde att visa sitt stöd för lokaljournalistiken efter gårdagens chockbesked.


Ämnen i artikeln:

TV4

Igår kom chockbeskedet för TV4:s medarbetare. 140 anställda på Nyhetsbolaget riskerar att få sparken när kanalen skrotar sina lokalredaktioner.

Beskedet har tagits emot med bestörtning både i branschen och bland tv-tittarna.

I Trollhättan valde ett par att i förmiddags visa sitt stöd genom att komma förbi med en kaka till redaktionen.

Paret, som är från Vänersborg, ville personligen tacka reportern Jonas Strömberg för att han hjälpt dem på vägen att bli skuldfria genom sitt nyhetsinslag om dem.

Mötet blev mycket känslosamt.

– Trots att dom inte har någonting tog dom sig tiden att baka en kaka och ta sig till Trollhättan, den var fortfarande varm. Hon gav mig en kram som var så innerlig. Då var det nära till tårarna. Min nyhetschef stod bakom mig och det blev väldigt känslosamt. Det var den ultimata paybacken för allt arbete man lagt ned genom åren på lokaljournalistik, berättar Jonas Strömberg för Dagens Media.

Det var för tre år sedan som paret hörde av sig till redaktionen och berättade att de var djupt skuldsatta och behövde hjälp med att få skuldsanering. Men kön var lång, vilket Jonas Strömberg berättade om i ett inslag.

– Jag uppmärksammade dem och ställde kommunen till svars. Det var den klassiska nyhetsjournalistiken helt enkelt. Och det resulterade i att de fick den där hjälpen till slut.

I dag är paret nästan skuldfria.

När Dagens Media når Jonas Strömberg sitter han i fackmöte men väljer att lämna det för att berätta om händelsen som utspelade sig på redaktionen på förmiddagen.

– De lyssnar inte på mig ändå, konstaterar han.

Jonas Strömberg berättar om reaktionerna från hans medarbetare när de fick beskedet om att deras, och alla övriga TV4:s lokalredaktioner skulle läggas ned.

– Det fanns ju de som i princip började skaka när de berättade nyheten för oss. Och sedan de som inte reagerade alls. Det är först i dag det börjar sjunka in för mig. Visst gör det ont.

Jonas Strömberg har jobbat med lokal-tv sedan 1999 och började sin karriär på TV4 Fyrstad. Han tror att beslutet om nedläggningen kommer att påverka den grävande journalistiken ute i landet och i förlängningen göra att missförhållanden inte kommer upp till ytan.

– Det är ytterligare en röst som försvinner och ännu färre reportrar som kommer att kunna ställa beslutsfattare till svars. Jag är övertygad om att det finns grå eminenser där ute som tänker att "nu finns det ännu färre som kan fånga oss nu när det är färre som granskar", säger Jonas Strömberg och fortsätter:

– Känslan att de här företagsledarna och beslutsfattarna faktiskt kommer att komma undan gör mig jäkligt förbannad. Det är ju det de här nyhetsinslagen är till för. I förlängningen är det ju ett hot mot demokratin.

LÄS OCKSÅ:

Andrea Svanberg

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.