Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4:s Kalla Fakta fördubblar tittandet

Publicerad: 13 Maj 2015, 07:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:01

Säsongspremiären av TV4:s "Kalla Fakta" med nye programledaren Nicke Nordmark lockade storpublik.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningKalla Fakta

I december förra året rekryterades de prisbelönta journalisterna Nicke Nordmark och Hasse Johansson från SVT:s "Uppdrag Granskning" till TV4:s "Kalla Fakta". När programmet hade säsongspremiär i går var det med Nicke Nordmark som programledare.

Han ersätter därmed Jenny Alversjö, som tog över som programledare förra våren efter Lena Sundström.

– Det har varit ett led i arbetet med att stärka programmets undersökande identitet. Vi ville ha en programledare som också gått den långa vägen via reporterarbete på fältet och tragglandet i pappershögar och arkiv. Nicke Nordmark kan det hantverket, och kommer även att stå med ena foten kvar i reporteruppdraget på Kalla fakta, säger Viveka Hansson, programdirektör på TV4 och ansvarig utgivare för Kalla Fakta, till Dagens Media.

Samtidigt flyttades "Kalla Fakta" från 21.30 till 21.00 och förlängdes från en halvtimme till en timme.

Det gav resultat. Gårdagens program, som handlade om "exploateringen av fattiga EU-migranter", lockade 835 000 tittare, enligt preliminära siffror från MMS. Ratingen i TV4:s huvudmålgrupp 15-64 år var 8,2 procent med en tittartidsandel på 23 procent.

Det är mer än en fördubbling från höstens säsongspremiär som sågs av 350 000 tittare med en rating på 4 procent och en tittartidsandel på 12,3 procent. Det kan också jämföras med förra vårens säsongspremiär som sågs av 405 000 tittare.

– Att vi har heltimmar i tablån gör det här avslöjandet möjligt. Berättandet hade aldrig gått att genomföra på 24 minuter, det kräver sammanhang och fördjupning för en så svår historia. Men jag mäter egentligen framgången på längre sikt. Ibland kommer vi också att ha viktiga program, som drar långt färre tittare, och så måste det få vara med undersökande journalistik, säger Viveka Hansson.

Är du nöjd med premiärsiffrorna?

– Ja, självklart. Framförallt är jag imponerad över det jobb som reporter Sara Recabarren och redaktionen lagt ner under så lång tid. Det ligger ett gediget arbete bakom den här starka berättelsen.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.