Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4:s Anna Herdenstam: "Återvänder till ruta ett"

Publicerad: 15 mars 2014, 06:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Hon är TV4:s nya USA-korrespondent. För Dagens Media berättar tv-veteranen Anna Herdenstam om sina helgsysslor, det nya uppdraget, och om första vändan i staden som aldrig sover – för 30 år sedan.


Ämnen i artikeln:

TV4

Anna Herdenstam har arbetat på TV4 sedan 1991, bland annat som nyhetsankare.

Den 1 augusti bär det väster ut för henne som, tillsammans med fotograf Per Norman, kommer att vara stationerad i New York.

– Det här känns som min största journalistiska utmaning hittills i livet, och det känns jättespännande, säger Anna Herdenstam till Dagens Media.

Det är inte första gången som Anna Herdenstam ska bo och arbeta i New York. I sin ungdom tillbringade hon fem år där, och i augusti är det ganska precis 30 år sedan den första flytten till staden. 

– Jag gjorde sånt där som man gjorde när man var 18 år. Jag läste samhällskunskap med inriktning på internationella relationer, jobbade lite som fotomodell, tog skrivkurser och skrev krönikor för Kvällsposten i Malmö, säger hon och fortsätter:

– Så man kan säga att det var i New York som jag grundlade min journalistiska karriär, och att jag nu återvänder till ruta ett.

Vilken blir den största utmaningen i nya jobbet?

– USA är ju så enormt stort, mångkulturellt och mångfacetterat, så det kommer att bli svårt men samtidigt superkul. Jag ser fram emot att träffa människor som påverkas av stora händelser och göra reportage och det, säger Anna Herdenstam och berättar vidare:

– New York är ju händelsernas centrum på många sätt samtidigt som det är ganska skiljt från resten av landet. Så man måste ju resa runt mycket, och det gillar jag. 

Vad gör du på helgerna här i Sverige?

– Jag jobbar i stort sett varannan helg. Annars gör jag så lite som möjligt kan man säga. Jag försöker läsa dagstidningar och det brukar ta flera timmar. Annars fixar jag i trädgården och umgås med familjen, som tyvärr brukar komma i andra hand.

Och hur tror du helgerna kommer skilja sig i USA?

– Det kommer nog vara som hemma, att mycket går till jobb. Världen snurrar ju på helgerna också. Jag ser även fram emot att läsa alla tjocka söndagstidningar i New York, det finns gott om sådana där.

Vad kommer du sakna mest med Sverige?

– Det skulle vara min trädgård då. Det är trevligt nu när jag går ut och ser små blommor som jag inte vet namnet på ploppa upp. Att se grönskan och höra fågelsången, det kommer jag att sakna.

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=https://play.spotify.com/user/dagensmedia/playlist/5MYPrB3vWiQ5ET9T9dNQeR" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.