söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4-reportern om SVT:s beslut: ”Ett svek”

Publicerad: 7 november 2019, 13:31

Debatten kring SVT:s omgörning av nyhetsblocket fortsätter. TV4-journalister har gått ut i en gemensam debattext och kritiserat beslutet. För Dagens Media utvecklar Therése Cedergren, reporter på TV4 Nyheterna, kritiken.

Ämnen i artikeln:

SVTTV4SVT1Jan HelinCasten Almqvist

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Kritiken mot SVT:s beslut att göra om nyhetsblocket och börja sända lokala nyheter i SVT1 med start klockan 22.00 – samma tid som TV4:s nyhetssändning – rasar vidare.

Under onsdagen krävde en rad TV4-journalister, i en debattext i Journalisten, att SVT och Jan Helin, mediedirektör på SVT, tar tillbaka beslutet. 

”Det är allvarligt att SVT:s förslag, att sända såväl lokal- som riksnyheter samtidigt som TV4, bryter med en god tradition som vi haft sedan länge kring nyheter, samhällsprogram och politiska debatter, då vi värnat tittarnas möjligheter att slippa välja och istället kunna ta del av olika perspektiv”, skriver de. 

LÄS MER: TV4 rasar mot SVT: ”Helt tondöva” 

Therése Cedergren har sedan flera år tillbaka arbetat som riksreporter för TV4 Nyheterna. Hon är en av de som skrivit under debattexten. 

– Vi tycker framför allt att demokratin och mångfalden är hotad. Nu kommer tittarna tvingas välja vilken bevakning de vill ha. Det är märkligt att SVT vill lägga sin nyhetssändning klockan 22.00, vi upplever det som ett angrepp.

– Tittarna har rätt att få så mycket som möjligt serverat till sig från olika perspektiv och det kommer de inte att få om Jan Helin driver igenom det här, det är ett svek mot tittarna. 

2014 lade TV4 ned sina lokala sändningar, vilket Jan Helin har lyft fram i debatten kring SVT:s beslut. TV4-journalisterna lyfter dock i debattexten att de i stället har integrerat den lokala bevakningen i rikssändningarna. 

Kan du förstå Jan Helins invändning, finns det skäl till självkritik från TV4:s håll?

– Nej, det kan jag inte riktigt. En stor del av våra sändningar är utifrån landet. Jag tycker att vi har en stark lokal närvaro i våra sändningar och vi gör nyhetsjournalistik lokalt som sänds över hela landet. Vi brukar ibland skämta om att redaktionen i Stockholm borde flytta ned till Malmö för det händer så mycket i den här regionen, även i Göteborg och Norrland – från norr till söder, säger Therése Cedergren och fortsätter:

– Det är därför vi riksreportrar är förbannade för att vi upplever att det här är väldigt viktigt. De lokala nyhetssändningarna är kvar även om vi inte har egna sändningar. 

Hur hoppfull är du om att SVT och Jan Helin ska ändra sig?

– Vi ger inte upp i första taget. Vi hoppas att vi kan skapa debatt kring detta och att SVT tar sitt ansvar i att mångfalden kommer att minska. 

Om SVT står fast vid sitt beslut, vad behöver TV4 göra för att fortsätta locka publik och vara den kanal som tittarna väljer över SVT1?

– Jag tror att vi med den mer varma tonen som vi har till våra tittare och bättre nyhetsreportage bildmässigt och pedagogiskt, mot SVT:s mer torftiga rapportering, kommer vinna. Det kan mycket väl bli så att Jan Helin också så småningom förstår att det här inte var så smart. Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta locka vår publik, de är så vana vid att titta på TV4 klockan 22.00. Det är vår tid sedan flera år tillbaka och jag tror inte att så många kommer gå över till SVT vid det klockslaget. På samma sätt om Rapport har sin heliga tid halv åtta. 

Jan Helin har tidigare förklarat för Dagens Media att bakgrunden till förändringen just ligger i att SVT vill satsa på de lokala nyheterna.

”Det finns inget intresse från vår sida att förstöra för TV4, vi vill optimera vårt lokala nyhetserbjudande och kan konstatera att TV4 valt att inte ha något sådant”

Förändringarna sker inte enbart mot bakgrund av behoven hos SVT-tittarna. Jan Helin skriver att det även finns en ekonomisk bakgrund till beslutet. Som det ser ut nu betalar SVT nämligen Teracom för att bryta ned de lokala sändningarna i både SVT1 och SVT2. 

”Givet utvecklingen av broadcast tittande ser vi inte att det är ansvarsfullt användande av avgiftsmedel och kommer därför bara att bryta ner SVT1 i regionala sändningar. Här hade vi naturligtvis ett val. Vi hade kunnat placera våra lokala nyheter enbart i den mer nischade kanalen SVT2. Men för oss har det varit självklart att uppvärdera lokala nyheter till den största kanalen. Men det är också ett sätt att effektivisera och ta ansvar för kostnaderna i SVT”. 

Att förändringen, som TV4 argumenterar för, skulle strida mot riksdagens beslut om mediemångfald håller Jan Helin inte med om. 

TV4 lånar här oblygt ett argument i riksdagsbeslutet som rör lokala nyhetsmedier. Skrivningen om att ta hänsyn till kvalitativa nyhetsmediers konkurrensförutsättningar står bokstavligen under rubriken ”värna en mångfald av lokala nyhetsmedier”. TV4 har lagt ned sina lokala sändningar, säger han till Aftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev