Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 recenserade naken man i rutan: "En märklig känsla av makt"

Publicerad: 16 April 2013, 12:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:49

Den nakna mannen i TV4:s inverterade version av det danska skandalprogrammet "Blachman" lockade svenskarna till rutan. Men producenten varnar för att låta tittarsiffrorna styra innehållet.


Ämnen i artikeln:

TV4

Det var i Jenny Strömstedts samhällsprogram i går som en manlig krokimodell gjorde en "full monty" och klädde av sig helt naken.

Detta som ett svar på det danska public service-programmet "Blachman", som väckt ramaskri i Sverige.

Producenten Henrik Johnsson är nöjd med inslaget, där Jenny Strömstedt och The Sounds-sångaren Maja Ivarsson satt i en soffa och diskuterade en naken man.

– Det gick alldeles utmärkt och framför allt lyckades Jenny och Maja behålla allvaret. De talade fritt om vad de tyckte och kände och efteråt förstod jag att båda hade fått en märklig känsla av makt som de både tyckte om och inte tyckte om, säger han till Dagens Media.

Totalt sågs programmet av 177 000 tittare, vilket är en ökning jämfört med förra veckans avsnitt som sågs av 150 000 tittare.

Ratingen i TV4:s huvudmålgrupp blev 1,9 procent och tittartidsandelen i samma målgrupp blev 19,7 procent.

En bra siffra med tanke på att programmet sändes klockan 23.00.

– Det är en väldigt bra siffra och vi har nått klart över våra tittarmål, men internt kommer vi inte att göra några fler analyser av det här.

Varför?

– För att risken med bra tittarsiffror är att någon matematiker kommer fram till att nakenhet är nyckeln till framgång och det är fel. Det som är rätt är att vi gjorde ett experiment där en man behövde vara naken, säger Henrik Johnsson och fortsätter:

– Det valde många att titta på och det blir vi glada över. Men det är inte nakenhet vi ska ägna oss åt för att kunna ligga över våra tittarmål. Det enda sköna är att nu slipper vi fråga om lov nästa gång vi ska göra något nytt. Vi får jobba i lugn och ro.

Har ni fått många reaktioner?

– Ja jag hörde efteråt att växeln på TV4 blev nedringd och det var ju en väldig trafik i de sociala medierna.

När Dagens Media i förra veckan skrev om de svenska reaktionerna på "Blachman" plockades raseriet upp av flera stora danska medier.

Även nyheten om TV4:s inverterade "Blachman" har nått våra grannar på andra sidan sundet och bland annat skriver Ekstra Bladet och DR om tilltaget.

– Ja jag har fått prata med dansk press om vad vi har gjort och varför, säger Henrik Johnsson.

Vilken typ av reaktioner har det blivit annars?

– När man gör en så enkel grej som att sätta nakenhet i ett sammanhang finns det dem som tycker att det är billigt. Andra tycker att det är moraliskt förkastligt medan en grupp förstår vad vi är ute efter, säger han och fortsätter:

– Men det viktigaste för oss var att det här inte skulle passera obemärkt eftersom att det här var något spektakulärt som vi vilel ta vidare. Vi är väldigt glada att vi gjorde det och att vi lyckades utan att tramsa bort eller fnissa sönder det.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.