Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4: "Rapporten är en besvikelse"

Publicerad: 4 September 2015, 06:45
Uppdaterad: 5 April 2017, 07:13

TV4:s kommunikationsdirektör Åsa Jamal berättar vad hon tycker om public-service-utredning.


Det var i tisdags som Myndigheten för radio och tv presenterade sin rapport om hur public service-bolagen påverkar den svenska mediemarknaden.

TU har, som Dagens Media tidigare berättat, kritiserat stora delar av utredningen, och kallar den "halvmesyr".

TV4:s kommunikationdirektör Åsa Jamal ansluter sig nu till kritiken. I TV4:s medieblogg skriver hon:

"Rapporten är tyvärr en besvikelse för alla de mediebolag som på nära håll upplever effekterna av SVT:s och SR:s agerande."

Hon fortsätter:

"Utredningen konstaterar att den ökade globala konkurrensen och digitaliseringen påverkar den svenska mediemarknaden mer än de licensfinansierade bolagen, vilket knappast är en nyhet. Men den konkurrens som inte minst dagspressen upplever från SVT och SR blir inte mindre allvarlig på grund av detta – tvärtom. Det stora strukturella omvandlingstrycket i branschen gör det ännu viktigare att inte stjälpa redan utsatta privata aktörer med tittar- och lyssnarmaximerande statliga bolag."

Åsa Jamal föreslår också hur det starkt ifrågasatta systemet med förhandsprövning kan förbättras:

"Om ett förhandsprövningssystem ska finnas bör uppdraget att sköta det gå till Konkurrensverket, som är expert på just konkurrensfrågor. Efter att nu ha fått ta del av hur MRTV gripit sig an uppgiften att belysa public service marknadspåverkan framstår den ordningen som än mer självklar."

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.