Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 pudlar om jordbävningsbevakningen

Publicerad: 21 mars 2016, 09:25
Uppdaterad: 21 mars 2016, 12:22

TV4-chefen Anders Oxelström: ”Vi borde ha haft med uppgifterna”.


Ämnen i artikeln:

TV4

Jordbävningen som kunde kännas i Norr- och Västerbotten på lördagskvällen mätte 3,9 på Richterskalan, rapporterar Norran. Det är ett av de större jordskalven som uppmätts i Sverige.

Händelsen lyste dock med sin frånvaro i TV4:s nyhetssändningar under helgen, vilket har lett till ett utbrett raseri i sociala medier.

TV4 Nyheterna har bland annat fått ta emot en mängd kritiska kommentarer på sin Facebook-sida:

”Jordbävning i norra Sverige är ju bara blahablabla jämfört med vårdagjämningen. Typiskt tv 4 men 24 min reklam/ timme det går också bra att visa, jävla nötter”, ”Att rapportera om en båt som brinner utanför Stockholm det kan ni göra. Men att inte rapportera om ett jordskalv i Norrland som hände i lördags tycker jag är skamligt. Det är dags tycker jag att TV4 tar tillbaka lokal-TV sändningar…” och ”TV4 förklara er varför mer än 250.000 människors upplevelse inte är värt att ta upp i nyheterna. Är det för att det ligger långt bort från Stockholm ?”, lyder några av kommentarerna.

TV4 valde enbart att rapportera om jordbävningen på sajten.

– Vi borde ha haft med uppgifterna även i linjär-tv. Det är en nyhetshändelse som berör stora delar av Sverige och påverkar många människor. Men att vi inte skulle ha uppmärksammat jordbävningen alls stämmer alltså inte, säger Anders Oxelström, chef för TV4 Nyheterna, till Dagens Media.

Enligt Folkbladet ska länsbon Christina Brännström ha berättat i ett Facebookinlägg hur hon ringt upp TV4 och frågat varför de inte rapporterat om jordbävningen. Svaret ska då ha blivit:

”Vi valde att ta upp viktigare händelser som rör Stockholm, för här bor det flest människor”.

Enligt Anders Oxelström ska TV4 Nyheterna dock bevaka hela Sverige.

– Vi har som ambition att ha den mest relevanta och omfattande bevakningen av Sverige vid sidan av public service. Ingen annan redaktion har så stor bemanning för att klara det uppdraget – vi har 24 medarbetare från norr till söder. För oss är det självklart att hela Sverige är viktigt för att vi ska vara relevanta. Den dagen vi inte är det har vi stora problem, säger han.

Varför var inte jordbävningen med i nyhetssändningarna?

– Jag kan bara konstatera att man fattar hundratals beslut om vad som ska vara med och inte, det handlar om olika bedömningar. Just här kan jag tycka att bedömningen skulle ha varit annorlunda.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.