Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4-profil sprider hat på Facebook

Publicerad: 17 mars 2016, 09:07
Uppdaterad: 17 mars 2016, 09:52

UPPDATERAD. Relationscoachen från ”Skilsmässohotellet” kallar ensamkommande flyktingbarn för ”skäggbarn”. Men TV4 tycker att han är "toppen".


Ämnen i artikeln:

TV4

Dagens Media har tidigare skrivit om TV4:s nya tv-program ”Skilsmässohotellet” där par får hjälp att skiljas under ledning av författaren Denise Rudberg. Nu har relationscoachen Lennart Matikainen, som är en av frontfigurerna i programmet, hamnat i blåsväder.

I en sluten grupp på Facebook beskriver han ensamkommande flyktingar som ”skäggbarn” och skriver att han tycker att feminister ska utvisas till Sydpolen, enligt DN.

”Tänk den dagen man ålderstestar alla skäggbarn så blir det ca 80 % färre att hitta boenden till”, skriver Lennart Matikainen i Facebookgruppen ”Människan i fokus”.

Han kommenterar också en krönika av den ökända pseudonymen ”Julia Caesar”, som handlar om kulturella problem med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. ”Och våra kvinnor får betala priset”, skriver Lennart Matikainen.

Själv försvarar han sig med att han varit i 34 länder och har vänner i Afrika.

– Skäggbarn är faktiskt ett ganska humoristiskt uttryck. Jag kan vara provocerande i mitt snack, men det handlar inte om att jag tycker illa om människor. Jag tycker illa om när det helt plötsligt kallas för rasism för att man utmanar dogmer, säger han till DN.

TV4, som har en vision om nollrasism, tycker att Lennart Matikainen gör ett jättebra jobb i programmet och att han känns ”toppen”.

Lotta Andersson, som är exekutiv producent för ”Skilsmässohotellet” menar att han är en person som gillar att debattera och måste få fortsätta göra det.

– Det är inte ett så trevligt uttryck och det låter som en tråkig tråd. Vi på TV4 står fast vid våra värderingar gällande nollrasism, men jag kan inte säga åt Lennart vad han ska tycka. Det låter som något man får prata med Lennart om, säger hon till DN.

Efter DN:s artikel har TV4-Gruppens programchef Anna Rastner publicerat ett uttalande på kanalens sajt.

"Vi tar kraftfullt avstånd från Lennart Matikainens uttalanden på FB som vi fått ta del av i DN:s artikel idag. Vi har högt i tak på TV4 och det är viktigt för oss, däremot kan vi nu se att vissa av de grupper som Lennart stödjer på Facebook står så långt ifrån TV4:s värderingar och vår vision om nollrasism som man kan komma".

Anna Rastner skriver vidare att det är omöjligt för TV4 att kolla upp alla som medverkar i kanalens program.

"När det här nu kommit till vår kännedom ska vi naturligtvis följa upp det med Lennart, vi tycker att hans uttalanden är oacceptabla, och beklagar att människor tagit illa vid sig".

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.