tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 Plus sjukhussåpa anmäls

Publicerad: 9 augusti 2010, 11:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:43

En läkare anmäler Akademiska Sjukhuset för brott mot sekretesslagen i samband med ”112 – på liv och död”. Detta innan serien ens har sänts.


MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Dagensmedia.se har tidigare skrivit om liknande anmälningar mot bland annat ”Sjukhuset” i TV3. Enligt den nyligen inkomna anmälan så har de dock inte lett till någon kritik från Socialstyrelsen.

Anmälan omfattar de avsnitt som ska sändas under hösten i TV4 Plus:

”Trots anmälningar och kritik i media har ledningen för Akademiska sjukhuset inte låtit sig påverkas till en oförändrad och mer lagenlig syn på de aktuella frågorna utan man har 21/6 2010 ingått ett nytt avtal med Titan Television AB om medverkan i produktion av serien ”112 – på liv och död" avsedd att sändas av TV4 Plus under hösten 2010”.

”Vad som i detta ärende är särskilt graverande är att det inte enbart rör sig om felsteg som begåtts av sjukvårdspersonalen på fältet utan att det primärt är sjukhusdirektionen själv som i avtal med Titan Television AB medgivit åsidosättande av de krav som JO formulerat rörande hantering av integritet och sekretess. Den befarade mängden brott mot sekretessregler är dessutom högst anmärkningsvärd. Man har anledning att uppskatta att det rör sig om något eller några 1000-tal patienter som kan ha filmats utan att korrekt lämnat medgivande förelegat före filmning”, skriver läkaren i sin anmälan.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev