Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 överklagar miljonböter

Publicerad: 2 Mars 2011, 07:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

TV4 fick nyligen miljonböter efter att ha otillbörligt gynnat flera annonsörer. Nu överklagar kanalen.


Det var i förra veckan som TV4 dömdes till att betala drygt 1 miljon kronor i böter för att ha brutit mot både mot den nya och den gamla radio- och tv-lagen. Enligt lagen får sponsringsmeddelanden i TV4 inte innehålla ”säljfrämjande inslag” – i princip får kanalen endast visa annonsörens logotyp.

Men enligt Granskningsnämnden, Länsrätten och nu även Kammarrätten har TV4 brutit mot dessa regler vid ett flertal tillfällen. Det gäller bland annat för McDonalds, Carlsberg – och bredbandsleverantören Net 1 (tidigare Ice.net).

I Net 1:s fall innehöll sponsringsmeddelandet budskapet "mobilt bredband i hela Sverige”.

Ett tillägg som enligt kammarrätten inte är “ett kännetecken för sponsorn utan är att anse som ett säljfrämjande inslag”.

I Net 1:s styrelse sitter Jan Scherman, som samtidigt är vd för TV4. Han kom dock inte till bolaget förrän i mars förra året – och domen mot TV4 i länsrätten föll redan i december 2009.

Enligt Gunnar Gidefeldt, kommunikationsdirektör på TV4, ska kanalen överklaga domen. Han vill dock inte kommentera den.

– Det är knepigt att göra det eftersom vi är mitt uppe i en process. Men det är klart att vi inte samtycker eftersom vi överklagar, säger han.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.