Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 om OS-bomben: "En total spelförändrare"

Publicerad: 30 juni 2015, 14:17
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:56

SVT var med och budade – TV4 vill inte svara. Hanna Stjärne och Casten Almqvist berättar för Dagens Media om sina reaktioner på Discoverys köp av OS.


Ämnen i artikeln:

SVTOSTV4

SVT:s vd Hanna Stjärne gästade i dag ”Castens hörna” i Almedalen – formatet där TV4:s vd Casten Almqvist intervjuar mediemakthavare.

Stundtals blev det dock mer av ”Hannas hörna”, då Hanna Stjärne passade på att ställa TV4-bossen mot väggen i frågor som nedläggningen av lokal-tv, brist på förnyelse och varför inte Bonniers medieföretag samarbetar mer.

De båda tv-cheferna kommenterade även gårdagens stora bomb i tv-världen: att Discovery köpt sändningsrättigheterna för fyra OS i hela Europa för motsvarande 12 miljarder kronor. Det innebär att OS 2018-2024 i Sverige kommer att landa i kanaler som Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport.

Aktörer som MTG, SVT och TV4-gruppen snuvades därmed på en kronjuvel inom sporträttigheter.

Hanna Stjärne sade under samtalet att det handlar om ”väldigt, väldigt mycket pengar” och kallade det för ett tecken i tiden att bud kommer in lite från sidan från aktörer med väldigt mycket kapital i ryggen.

För Dagens Medias reporter berättade Hanna Stjärne att SVT varit med och budat på rättigheterna.

– Det är klart att jag gärna vill att vi ska ha sport som samlar nationen. Vi hade gärna haft OS i SVT. Vi fanns med tillsammans med våra public service-kollegor inom EBU, säger Hanna Stjärne till Dagens Media. 

Fanns det någon möjlighet för er att möta budet från Discovery?

– Inte på den nivån som de valde att lägga det på. Det är för mycket pengar för oss.

Vad säger detta om framtida sporträttighetsaffärer?

– Vi kommer att fortsätta att vara med i diskussionen om stora sporträttigheter. Sedan väger vi det alltid mot en massa andra hänsyn som vi tar.

Casten Almqvist kallade under samtalet Discoverys köp av OS-rättigheterna för en ”total spelförändrare” och sade att det är ”oroande” att priset på sporträttigheter sticker iväg på det sättet. Han menade att affären markerar att branschen är på väg in i en ny tid.

På den direkta frågan från Dagens Media om TV4-vd:n blev förvånad när affären presenterades gav Casten Almqvist ett rakt svar.

– Ja.

Du såg inte det komma?

– Vi har länge sagt att vi väntar på Discoverys svar på hur de ser på sin roll i det framtida tv-landskapet. De har gjort det här spännande förvärvet av SBS i Norden (Kanal 5:s ägare), vad ska de göra med det och sina andra tillgångar? Nu kom svaret.

Var ni med och budade?

– Jag kan inte kommentera det.

Var det aktuellt att gå samman med SVT, som ni gjort med andra sporträttigheter, för att buda?

– Jag vill inte kommentera om varit med och budat eller inte. Men däremot tycker vi att det fungerar väl att samarbeta med SVT som vi gör kring fotbollen framför allt, som vi har säkrat fram till 2022.

Vad säger Discovery-affären om framtiden för sporträttigheter?

– Att det kommer att bli en alltmer globaliserad verksamhet. Vi kommer att se en konkurrens som i allt större utsträckning blir internationell och därmed finns det en risk att rättigheter blir dyrare och att lokala mediebolag inte riktigt mäktar med att hänga med.

Vad säger du om prislappen, tolv miljarder kronor?

– Förutom att det är en oerhört stor summa skulle jag behöva sätta mig ned och titta på hur de har brutit ned det, eftersom det är så enormt många territorier och länder som de har köpt. Det är svårt att svara på.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTOSTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev