Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 och SVT slår ifrån sig Björn Rosengrens kritik

Publicerad: 6 april 2020, 12:48

”Det är ett totalt felaktigt påstående och ska betraktas som opinionsbildning från våra konkurrenter”, menar TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg.

Foto: Press/Janne Næss

Björn Rosengren är oroad över att ”Telia vill låsa in TV4” och lyfter att TV4:s nyhetsbevakning och perspektiv är viktiga. Men TV4:s kommunikationschef skakar av sig kritiken. Samtidigt är även SVT kritiska mot Björn Rosengrens debattartikel.


Ämnen i artikeln:

TV4Charlie ForsbergTelia

I en debattartikel publicerad hos DN under helgen riktar Björn Rosengren, tidigare näringsminister samt före detta ordförande för Sveriges Radiokoncernen, kritik mot Telia och TV4.

I texten argumenterar Björn Rosengren för att både SVT:s och TV4:s nyhetsvinklar behövs. I debattartikeln refererar Björn Rosengård till en undersökning han låtit sitt eget företag göra som säger sig visa att SVT:s rapportering tycks präglas av att förmedla ”statsmaktens budskap till medborgarna” medan TV4 i sin rapportering har ett mer ”ifrågasättande utifrånbudskap”. Han framför att det finns ett behov av att båda dessa perspektiv finns.

I och med detta är Björn Rosengren kritisk mot att Telia planerar att ”låsa in TV4 bakom en betalvägg som gör den oåtkomlig på nätet för de breda massorna. Och på lite sikt kommer allas vår tv-konsumtion att ske via nätutbudet”. 

Som bekant var ett krav för att Telias köp av TV4 skulle gå igenom att Telia måste erbjuda minst en annan distributör OTT-rättigheter för TV4. 

Dagens Media vänder sig till TV4 för att höra hur de ser på kritiken och om de kan förstå Björn Rosengrens oro. I ett skriftligt svar avvisar TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg kritiken. 

– Det är ett totalt felaktigt påstående och ska betraktas som opinionsbildning från våra konkurrenter. Björn Rosengren har nära band till Kinnevik och Tele2. Det brukar vanligtvis också redogöras för av medier som publicerar det Rosengren skriver och uttalar sig om när det handlar om den här affären. Nu gjorde inte Dagens Nyheter det den här gången, vilket vi så klart tycker är olyckligt.

Charlie Forsberg lyfter även att TV4 är ”hela Sveriges tv-kanal” och kommer fortsätta att vara det. 

– Förutom att TV4 sänds i marknätet och av operatörerna så är TV4 Play tillgängligt och gratis för alla som har en mobil, padda eller dator, skriver han och tillägger:

– Det vore samtidigt spännande om undersökningen som Rosengren och den PR-byrån han arbetar på har gjort om TV4 och SVT offentliggjordes för media. Jag tror att det är efterfrågat.

En annan som är kritisk mot Björn Rosengrens debattartikel är Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT och tidigare chef för TV4 Nyheterna. I en replik hos DN skriver hon att Björn Rosengrens kritik är ”slarvig och missvisande” och lyfter att undersökningen har jämfört Aktuellt med TV4 Nyheter som sänds 19.00 och 22.00. 

”Inget sägs om innehållet i nyhetsprogrammet, förutom då en gissning kring vad en kvalitativ studie skulle kunna säga – om den gjorts. Rosengrens egen slutsats, eller gissning, är att ”det verkar som” att SVT återgår till sin gamla roll som statstelevision med uppgift att förmedla statsmaktens budskap till medborgarna”. 

Anne Lagercrantz slår kraftigt ifrån sig Björn Rosengrens påstående om att SVT ”förmedlar statsmaktens budskap till medborgarna”. 

”Det är inte, och har aldrig varit SVT:s roll. Vi står oberoende och ska såväl sakligt informera som granska makten. Rosengren nämner att företrädare för etablissemanget i Regeringskansliet och förvaltningen ofta är med i Aktuellt. Men inget sägs om hur de är med. Inget om att de kväll efter kväll ifrågasätts och analyseras i ett fördjupande format, som sällan varit så uppskattat som nu av publiken. Ministrar och myndighetsföreträdare möts av raka frågor och ett tufft utkrävande av ansvar”, skriver hon i sin replik. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Charlie ForsbergTelia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev