Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 Nyheterna fälls av Granskningsnämnden

Publicerad: 6 juli 2020, 11:57

TV4 Nyheterna fälls av Granskningsnämnen, för ett inslag som man menar är genomgående missvisande och som strider mot kravet på saklighet.

Foto: TV4

Granskningsnämnden fäller inslag i TV4 Nyheterna för felaktiga påståenden om Sida och korruption.


Ämnen i artikeln:

TV4Granskningsnämnden

I inslaget framstod det som att Sida tecknat ett avtal gällande ett projekt som inte lämnade möjlighet till revision eller granskning, och att Sida inte velat svara på TV4:s frågor, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut. TV4 har inte kunnat visa stöd för dessa uppgifter, och Granskningsnämndens bedömning är att inslaget genomgående var missvisande, i strid med kravet på saklighet.

Inslaget har anmälts av Sida, som menar att de varken samarbetar med projektet i TV4:s inslag, eller har något med detta att göra.

TV4 å sin sida betonar att projektet som nyhetsinslaget handlade om, sker inom FN:s underorgan WFP där bland annat Sida bidrar med pengar och/eller arbete. Om det finns indikationer på att Sida direkt eller indirekt deltagit i att bygga upp något som i vissa delar drabbats av korruption, är det rimligt att rapportera om det, menar TV4.

I inslaget uppgav TV4 att Sida inte velat svara på frågor. Även här framgår det dock av handlingarna i ärendet att Sida och TV4 haft kommunikation fram till publicering och att Sida till stor del besvarat TV4:s frågor. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet även i denna del, bedömer Granskningsnämnden.

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Granskningsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News