fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 lånar ut Peter Jihde till MTG:s diabetesgala

Publicerad: 27 september 2017, 09:32
Uppdaterad: 28 september 2017, 07:15

Programledaren Peter Jihde fick diagnosen typ 1-diabetes 2012.

Programledaren Peter Jihde, som själv lider av diabetes, kommer att leda den nya galan i november. "Det är en form av lyckokänsla", säger han om uppdraget till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

MTG


Sveriges första diabetesgala blir i MTG:s regi. Tv-koncernen berättade i somras om sin nya satsning, som kommer bestå av en dokumentär och en gala om diabetes som kommer att sändas på TV3, Viafree och Viaplay i mitten av november.

Den som kommer att leda galan, som produceras av MTG-ägda Nice One och Baluba, blir ingen mindre än TV4-profilen Peter Jihde. Programledaren lever sedan en tid tillbaka med diabetes typ 1, och har pratat öppet om sin sjukdom. Han har även släppt boken "Jihdes diabetes", och skapat den omtalade hashtaggen i sociala medier med samma namn.

Nyligen användes hashtaggen i samband med att programledaren rasade mot matvarukedjan Coop. Det sedan kedjans butik på Lidingö placerat godis, närmare bestämt Daim med apelsinsmak, bland citruksfrukterna på fruktavdelningen.

Förutom att vara galans konferencier medverkar Peter Jihde i den dokumentär – ”Leva utan att dö - en film om diabetes” – som kommer sändas en vecka före galan i samma kanaler.

– Vi är så glada över att Peter vill göra den här resan tillsammans med oss och tacksamma över att vi fått låna honom från TV4 för det här viktiga uppdraget. Han är inte bara en fantastisk programledare utan hans direkta erfarenhet gör honom också till en förebild och inspiration för alla som kämpar med sjukdomen, säger Anders Jensen, vd för MTG Sverige, i en kommentar.

Peter Jihde är smickrad och upprymd över uppdraget.

– Det är en form av lyckokänsla att få göra något för det som jag kommer att leva resten av livet med. Jag har fått möjligheten att testa på lite olika galor genom åren, men den här är den som ligger mig allra närmst, säger han till Dagens Media.

Under arbetet med dokumentären har Peter Jihde träffat flera familjer som lever med diabetes i sin vardag.

– Vi har varit runt i olika delar av Sverige och mött människor med olika typer av diabetes för att spegla deras liv för de som inte vet vad det innebär att leva med den här sjukdomen, och även för de som vet så att de kan känna att de inte är ensamma i den här kampen.

– Det är en kamp om livet varje dag, och det är det som är det tuffa med den här sjukdomen. Det är inte bara att ta en spruta eller undvika en sockerbit. Det skulle jag vilja att vi lyckas berätta för svenska folket.

Hur känns det att lånas ut till TV3?

– Det känns oerhört hedrande. Jag fick reda på i våras att MTG och Diabetesförbundet skulle anordna den här galan, och blev glad åt diabetes vägnar men tänkte "det här kommer inte jag få vara med i". Jag tänkte att jag fick gå dit som publik. Så när jag fick frågan och TV4 tyckte att det var en bra idé så blev jag naturligtvis jätteglad.

Förra året släppte du din bok om sjukdomen. Vad har du fått för respons?

– Den vanliga kommentaren från de som inte riktigt vetat vad diabetes är att de insett att det är så mycket mer än att bara ta en spruta, den här "oj"-känslan. Det är den jag hoppas att vi ska kunna förmedla till fler. Diabetesen kan döda mig inatt och om en timme om jag doserar fel, men jag kan också leva ett toppenliv. Det är ett skitsvårt dilemma att både beskriva mörkret och ljuset i mörkret.

Diabetesgalan kommer att hållas på Grand Hotel i Stockholm den 14 november. Pengarna som samlas in under den två timmar långa och direktsända galan kommer att gå till forksning och kunskapsspridning om sjukdomen. Biljetterna är gratis och släpps den 2 oktober.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev