Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4: ”Kul att SVT följer oss”

Publicerad: 28 Februari 2011, 12:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

SVT:s nyhetsavdelning har inte passerat TV4 – utan går i dess fotspår. Det säger TV4:s programdirektör för aktualitet, Göran Ellung.


Ämnen i artikeln:

Göran EllungSVTTV4

Dagensmedia.se rapporterade tidigare idag om SVT:s nya siffror som visade att public service på nio punkter av tio gått om TV4 på nyhetsfronten.

– Vi har också den där typen av internt material som man använder för att själva se om man är på rätt kurs. Enligt dem är vi fortfarande det mest nytänkande och engagerande nyhetshuset som också är bäst på lokalt material. Men därifrån är steget långt att ge sig själv en klapp på axeln och skicka ut siffrorna i en vidare krets, säger Göran Ellung.

Men det är ju ändå en Sifo-undersökning vi pratar om?

– Alla undersökningar man gör är ju vägda men om man går in och tittar på dem i detalj så finns där brister.

En del av sifferbråket mellan TV4 och SVT har sin grund i tv-husens målgrupper. SVT:s undersökning baseras på alla 16-80 år, medan TV4, på grund av kommersiell hänsyn, räknar 60 år som övre gräns.

– Vi är väldigt nöjda med att med vår 22-sändning vara störst för under 60 år. Det är en viktig position eftersom vi når de yngre tittarna på ett sätt som SVT inte lyckas med.

SVT har stora förhoppningar på det omstöpta Aktuellt som till årsskiftet ska bestå av ett entimmesblock med nyheter som täcker riks, lokalt, ekonomi, sport och underhållning. Göran Ellung låter sig inte imponeras av konkurrentens initiativ.

– Nej, eftersom vi redan har gått ut med att vi förlänger vår 22-sändning från och med den 18 april. Men det är väl kul att SVT väljer att göra likadant.

TV4 gör framöver andra förändringar i nyhetsuppställningen. I den förlängda 22-sändningen fördubblas mängden lokala nyheter. Samtidigt kommer lokala nyheter också att visas redan i 19-sändningen.

– Även i TV4 Plus startar vi regelrätta nyhetssändningar. Men det är fortfarande i huvudkanalen som vi lägger tyngdpunkten för vårt nyhetsarbete, till skillnad från SVT som lägger det i sin minsta kanal, SVT2.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Göran EllungSVTTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.