Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 kan få böta för "Idol"

Publicerad: 15 April 2014, 06:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:41

Ett nyhetsinslag om smink i SVT:s Rapport gav en missvisande bild anser Granskningsnämnden. Samtidigt kan TV4 få böta för "Idol".


Ämnen i artikeln:

SVTRapport

Nyhetsinslaget i "Rapport" handlade om en utredning som visade på att mer kunskap om hur nanopartiklar påverkar människan behövs. I programmet togs bland annat cancerrisk och partiklarnas påverkan på människokroppen upp.

Inslaget kritiseras av Granskningsnämnden för att det skulle ha gett en missvisande och spekulativ bild av utredningens slutsats kring nanopartiklar i kosmetika.

SVT själva försvarade inslaget med att sakuppgifterna som presenterades utgick från den aktuella utredningen och den medverkande expertens egna uppfattningar. Källor de bedömde som trovärdiga.

Trots kritiken friades inslaget eftersom det också tog upp att det är oklart exakt hur nanomaterial påverkar människan. Bristen blev därför inte så allvarlig att det innebar att SVT stred mot kravet på saklighet.

Granskningsnämnden riktar också kritik mot ett avsnitt av "Idol" i TV4, som enligt nämnden innehöll säljfrämjande formuleringar som inte är tillåtna.

Det är nu upp till förvaltningsrätten att avgöra om TV4 ska betala 300 000 kronor för formuleringarna, vilket Granskningsnämnden vill.

Granskningsnämnden fäller också TV4:s "Djurskyddsinspektörerna" då kanalen gjorde intrång i två personers privatliv.

Andrea Svanberg

Ämnen i artikeln:

SVTRapport

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.