Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

”TV4 har tappat bort sin etiska kompass”

Publicerad: 13 Januari 2011, 07:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:25

Martin Arkad, vd på byggföretaget Järntorget, rasar mot TV4 efter kanalens gransknings av hans bolag i gårdagens ”Fuskbyggarna”. Men TV4 avvisar kritiken.


Ämnen i artikeln:

Gunnar GidefeldtFuskbyggarnaTV4

I gårdagens avsnitt av TV4:s fuskbyggarna stod byggföretaget Järntorget i fokus. Felbyggda badrum och bristande brandskydd granskades av duon Lennart Ekdahl och Martin Timell. En konfrontation riggades där Järntorgets vd, Martin Arkad, trodde att han skulle bli intervjuad om grön byggteknik. I SvD i dag går Martin Arkad till hårt angrepp på TV4:s metoder. Han skriver bland annat:

"I samband med konfrontationen ljög TV4 om sitt syfte, lurade mig till en smal brygga i Hammarby Sjöstad och bröt, enligt min uppfattning, tydligt mot flera press- och yrkesetiska regler."

Martin Arkad reagerar också över att det case som TV4 valt att belysa redan varit upp i tingsrätten som dömde till Järntorgets fördel.

"Att TV4 sätter sig över svensk rättsordning och driver en egen domstol i medier visar att något gått väldigt fel."

Martin Arkad avböjde i konfrontationen att prata med Lennart Ekdahl och dök sedan inte upp till den bokade intervjun. Han fick dock ta del av det färdigredigerade programmet i produktionsbolaget Nordisk Films lokaler.

"Jag lämnade Nordisk Film i chock efter visningen. Programmet innehöll så många direkta felaktigheter, oseriösa vinklingar och lösryckta misskrediteringar att det var svårt att tro att det var sant. Det är omöjligt att veta om det är medvetna lögner från TV4 men deras brist på intresse att kontrollera uppgifterna med oss talar sitt tydliga språk."

Gårdagens avsnitt av ”Fuskbyggarna” avslutades med ett skriftligt genmäle från Martin Arkad.

TV4-Gruppens kommunikationsdirektör, Gunnar Gidefeldt, tycker att kanalen har tagit sitt ansvar.

– Det har genomgående varit svårt att få tag i Martin Arkad, det har varit ett genomgående problem, men vi anser att vi gett honom alla möjligheter till genmäle, säger han till dagensmedia.se.

Martin Arkad påstår att det finns direkta felaktigheter i programmet.

– Hela det här programmet bygger på ordentlig research och gediget journalistiskt arbete.

Ni anklagas för att agera folkdomstol, Järntorget blev ju trots allt friade i tingsrätten.

– I viss mån kan man väl tycka det, men det här caset kommer från hyresgäster som blivit felbehandlade och var upprörda, då vill vi berätta den historien.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.