Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 granskas – kan bryta mot sändningstillståndet

Publicerad: 11 juni 2015, 06:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:58

Inom kort ska Granskningsnämnden ta ställning till om TV4 uppfyller kraven i sitt sändningtillstånd.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningTV4

Dagens Media berättade redan i förra veckan om att SVT:s Uppdrag Granskning planerade ett program om TV4.

I går sändes granskningen i SVT, som fokuserade på TV4:s beslut om att lägga ned sina lokala nyhetssändningar. Beskedet kom dagen efter att riksdagens konstitutionsutskott meddelat beslutet att inte skära ned TV4:s reklamtid. Något som fått den forne TV4-vd:n Jan Scherman, nu chef inom konkurrenten Schibsted, att kalla TV4:s agerande för en stor bluff.

Nu utreds även om TV4 bryter mot sitt sändningstillstånd. I TV4:s sändningstillstånd står sedan 2008 inget om att bolaget måste ha lokala nyheter. Däremot finns ett krav på ”regionala program”, som TV4 anser sig uppfylla genom lokalt väder, reportrar runt om i landet samt inspelningar av riksprogram på olika håll i Sverige.

I gårdagens Uppdrag Granskning avslöjades att Granskningsnämnden för Radio och TV ska ta ställning till om det verkligen räcker, eller om TV4 bryter mot sitt sändningstillstånd.

Helena Söderman, chef för enheten för tillsyn på Myndigheten för Radio och TV, säger till Dagens Media att ett beslut väntas inom kort.

– Jag räknar med att det finns ett beslut innan semesterperioden. Enligt plan fattas ett beslut den 22 juni, säger hon.

Formellt gäller kravet på regionala program för programtjänsten TV4 HD.

– Det pågående ärendet handlar om huruvida TV4 AB har uppfyllt villkoret att sända regionala program i TV4 HD. Det är den programtjänsten som har det villkoret, säger Helena Söderman.

Vad händer om Granskningsnämnden kommer fram till att TV4 bryter mot sändningstillståndet?

– Den sanktion som är knuten till detta villkor är ett offentliggörande av Granskningsnämndens beslut. Det är den sanktionen som kan komma i fråga.

Ni kan inte tvinga TV4 att ha mer regionala program?

– Villkoret gäller under hela tillståndsperioden. Den första frågan blir om TV4 har uppfyllt sitt villkor.

TV4:s vd Casten Almqvist sade under gårdagens Uppdrag Granskning att TV4 följer sitt sändningstillstånd ”till punkt och pricka”. TV4 har även skickat ett svar till Myndigheten för Radio och TV med sin uppfattning i frågan. Där pekar bolaget specifikt på vädersändningarna.

"TV4 anser att kravet på att sända regionala program i TV4 HD uppfylles. TV4 anser även att vi visat på en medveten ambition att hysa och ge plats åt bred regional representation", skriver TV4 i sitt yttrande.

Magnus Törnblom, ansvarig för företagskommunikation, skriver ett mejl till Dagens Media att vädersändningarna uppfyller kraven i sändningstillståndet.

"Även om lokalt väder är något annat än lokala nyheter och Uppdrag granskning uppenbarligen inte tycker det är särskilt viktigt vet vi att det är något våra tittare uppskattar. Det är nog rätt svårt att få våra 60 dagliga lokala vädersändningar till något annat än regionala program", skriver han och fortsätter:

"Vad vi därutöver gör är att vi kraftigt utökat andelen lokala nyheter och speglingar från hela landet i våra nationella nyhetssändningar, vilket vi vet att tittarna uppskattar. I de panelundersökningar vi löpande gör ser vi hur våra tittare tycker att TV4 Nyheterna i dag bättre speglar hela landet än för ett år sedan, vilket också var ett av målen med att ha våra 25 riksreportrar runtom i hela landet."

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningTV4

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev