Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 gör en "Blachman" – näckar svensk man i rutan

Publicerad: 15 April 2013, 12:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:49

Jenny Strömstedt och The Sounds-sångaren Maja Ivarsson gör en svensk version av det danska skandalprogrammet "Blachman". Medverkar gör också visual-kei-artisten Yohio och rockbandet Johnossi.


Ämnen i artikeln:

TV4

– Kvinnokroppen törstar efter ord. En mans ord.

Så inleder Thomas Blachman det danska public service-programmet "Blachman", där jazzmusikern och "X-Factor"-domaren tillsammans med en inbjuden gäst sitter i en soffa och diskuterar en naken kvinna.

I förra veckan kunde Dagens Media berätta om det danska skandalprogrammet som upprör svenskarna.

– Det är fullständigt chockerande att dansk public service gör ett sådant program. Det är otroligt sexistisk tv, sa Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand till Dagens Media.

Nu svarar TV4 med en egen version av "Blachman" i Jenny Strömstedts samhällsprogram som sänds i kväll.

– Vi såg "Blachman" som alla andra och danskarna gör ju alla fel man kan göra på rad. Det känns nästan som att de gör det med flit, säger programmets producent Henrik Johnsson till Dagens Media och fortsätter:

– De har en slags ambition om att revidera kvinnans syn på mannens syn på kvinnokroppen. Då tänkte vi att vi vänder på det.

I programmet ska Jenny Strömstedt och gästen Maja Ivarsson diskutera och tycka fritt om en naken man.

– När vi har två så starka och självlysande kvinnor som Jenny Strömstedt och vår hedersgäst Maja Ivarsson är det intressant om vi får en annan effekt eller om det blir samma fast bara könet är något annat, säger han och fortsätter:

– Men vi får se vad som faller ur. Kanske blir det bara pinsamt, platt eller så uppstår något som vi själva inte kunde räkna ut. Det ska bli spännande att se om våra gäster kan tänka klart eller om elektriciteten från en naken människa stör på något sätt.

På gästlistan står förutom The Sounds-sångaren även konstnären Lars Lerin, visual-kei artisten Yohio och rockbandet Johnossi, som ska få tycka till om fenomenet.

– Eftersom att vi sänder programmet efter 23 ikväll kan vi visa naket i lugn och ro utan att någon som inte borde sitta framför tv:n gör det.

Är det här en engångsgrej eller blir nakna män ett återkommande tema i "Jenny Strömstedt"?

– Nja, om vi ska ha nakna människor i programmet får vi nog inte bara revidera frågeställningen utan hela programformuleringen.

Vilka reaktioner hoppas du på?

– Jag är spänd på att se vilket tonläge Jenny och Maja kommer att hamna i. I "Blachman" finns det en underliggande sexuell koppling i männens referenser när de exempelvis talar om kvinnornas bröst, säger han och fortsätter:

– Därför ska det bli intressant att se om det blir flickrumsfniss eller om Maja och Jenny växer upp till jägare eller om de blir skolsystrar. Då blir det nästan medicinskt. Det kommer i alla fall att bli ett kul program, en riktig rökare.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.