Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 får inte buda på Melodifestivalen

Publicerad: 1 Februari 2011, 04:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:23

Avtalet med EBU har gjort det möjligt för TV4 att lägga beslag på en rad av SVT:s sporträttigheter. Men "Melodifestivalen" stannar hos SVT – så länge public service-bolaget vill.


Ämnen i artikeln:

MelodifestivalenEurovisionSVTEurovision Song ContestTV4

Det är Europeiska Radio- och tv-nämnden, EBU, som äger tv-rättigheterna till de nationella melodifestivalerna och Eurovision Song Contest. Evenemangen drar inte sällan publik på långt över 3 miljoner tittare och är ett hett villebråd för tv-kanalerna.

SVT har i kraft av sitt medlemskap i organisationen fått arrangera och sända evenemangen i över 50 i år, men numera kvalificerar sig även TV4-gruppen som en möjlig arrangör eftersom de har gått med i EBU på senare år. I en del länder turas flera tv-kanaler om att sända evenemanget.

– TV4 skulle säkert vilja sända ”Melodifestivalen”, men om man av tradition har arrangerat och hållit i den nationella och internationella uttagningen får man fortsätta. Det är bara om SVT inte vill, eller om de vill dela rättigheterna, som TV4 kan komma in, säger den före detta Eurovision-generalen Svante Stockselius.

Det är inget troligt scenario i dagsläget, enligt TV4:s kanaldirektör Peter Lindström:

– Vi kan inte börja slåss om Melodifestivalen. Det är inte något vi har med i vår planering.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.