Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 får böta för reklamavbrott

Publicerad: 8 Oktober 2013, 11:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:31

TV4 bötfälls för två felaktiga felaktiga annonsavbrott under Polar Music Prize 2012.


Det är Granskningsnämnden för radio och tv som ansökt om att TV4 ska bötfällas för de två reklamavbrotten.

Anledningen är att de kom mitt under musikernas framträdande. Volymen på musiken sänktes också precis innan reklamen började.

" Anmälaren är kritisk till att TV4 avbrutit artisters musikframträdanden för att sända reklam och anför i korthet följande: TV4 var ensam bevakare av en stor kulturhändelse. Vid sportevenemang sänds reklam i naturliga pauser, till exempel vid avblåsningar och halvlek. Frågan är om det är förenligt med gällande regler att avbryta kulturutövares framträdanden. Det var många tittare som blev upprörda av TV4:s agerande", skriver Granskningsnämnden.

Enligt myndigheten har TV4 beklagat misstaget, men håller inte med om att några regler brutits.

" I programmet om polarpriset uppstod en situation med en miss i kommunikationen. Det finns ingen avsikt att placera in reklam där det inte alls fungerar. När detta uppstår i direktsändningar beror det alltid på misstag.Vad gäller bedömningen av om det skett ett brott mot radio- och tv-lagen bör förståelse för produktionsmiljön och sändningsverksamheten vid dessa tillfällen vägas in, som man gör vid liknande bedömningar i exempelvis Storbritannien. Det finns inget uppsåt vid den här typen av misstag", skriver TV4.

Men Förvaltningsrätten går på Granskningsnämndens linje och därmed tvingas TV4 betala 50 000 kronor för de två felaktiga reklamavbrotten under Polar Music Prize 2012.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.