Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 fälls för ”uppenbart kränkande uttalande”

Publicerad: 16 september 2019, 14:21

Fredrick Malmberg, nyhetschef TV4

TV4:s inslag om rasprofilering inom polisen fälls av Granskningsnämnden. ”Det vi kan göra nu är att ta tillfället i akt att vara tydliga med att avsikten inte var att kränka någon”, skriver TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

TV4Granskningsnämnden

AD

Axel Duberg


Fällningen rör ett inslag från januari i år om Kalla Faktas reportage om rasprofilering inom polisen. Programledaren påannonserade inslaget på följande sätt: 

”Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor dyr Merca så tänker jag så här: ‘bortskämda skitungar som kör pappas bil’. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil så tänker jag: ‘kriminella’. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det.”

 Inslaget inleddes sedan genom att programledaren sa:

 ”Att polisen stoppar och kontrollerar människor på grund av deras hudfärg eller etnicitet är ett väldokumenterat problem utanför vårt land. Samtidigt får Sverige kritik för att inte arbeta aktivt mot etnisk profilering, trots att det ju finns här med.”

Inslaget anmäldes och i anmälan står bland annat att ”programledaren för ett av Sveriges största nyhetsprogram erkände rasistiska fördomar på bästa sändningstid och sedan gick vidare utan att uttalandet kontextualiserades fick det att låta som att hans fördomar var normala samt att det var bra att de erkändes.”

TV4 ska ta hänsyn till televisionens särskilda genomslagskraft (11 § i sändningstillståndet) vilket, enligt granskningsnämndens praxis, betyder att program eller inslag som är uppenbart kränkande mot bland annat människor med en viss hudfärg eller nationalitet inte får sändas. I TV4:s yttrande framgår att de inte anser att inslaget bryter mot bestämmelsen om mediets genomslagskraft. 

– Avsikten var precis som Granskningsnämnden skriver inte att kränka någon. Det är självklart tråkigt om någon uppfattat det så. Vi påannonserar inslag varje morgon, dag och kväll året om och det här handlar om ett enstaka tillfälle där intentionen var att belysa en viktig fråga. Det vi kan göra nu är att ta tillfället i akt att vara tydliga med att avsikten inte var att kränka någon, skriver Fredrick Malmberg, TV4:s nyhetschef, i ett sms till Dagens Media, som inte vill recensera Granskningsnämndens beslut. 

Granskningsnämnden skriver i sitt beslut att de förstår att syftet var att exemplifiera fördomar som kan ligga bakom etnisk profilering. Dock anser nämnden att programledarens uttalande om unga mörkhyade killar var uppenbart kränkande och riskerade att befästa fördomar om personer med en viss hudfärg. Nämnden fäller inslaget eftersom den menar att inslaget strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev