fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 fälls för otillbörligt gynnande

Publicerad: 27 mars 2023, 10:13

Foodoras logga syntes i bild på både kläder och väska. Foto: Jakob Dahlström/TV4

Exponeringen av Foodoras varumärke i TV4:s ”Renées brygga” faller inte granskningsnämnden för radio och tv i smaken. Nämnden vill att TV4 betalar 100 000 kronor.


Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Granskningsnämnden för radio och tv fäller TV4 för otillbörligt gynnande av matbudsföretaget Foodora i programmet ”Renées brygga”. 

I avsnittet tar programledaren och en av deltagarna emot en tårtleverans som lämnas över av Foodoras vd iklädd bolagets rosa kläder. Foodoras logga syntes i bild på både kläder och transportväska. 

”Granskningsnämnden bedömer att TV4 skapade en situation i programmet där exponeringen av Foodoras logotyp, karaktäristiska kläder och transportväska innebar ett påtagligt gynnande av budföretaget. Gynnandet förstärktes också av att gästen pratade positivt om tjänsten”, skriver nämnden i ett pressmeddelande. 

Inslaget fälls då nämnden menar att gynnandet inte var motiverat av ett tillräckligt informations- eller underhållningsintresse. Nästa steg är att nämnden ansöker hos förvaltningsrätten om att TV4 ska betala en avgift på 100 000 kronor. 

Avsnittet anmäldes till nämnden av en privatperson som uppfattade inslaget som reklam för Foodora. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev