Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 fälls av granskningsnämnden

Publicerad: 2 Maj 2016, 15:00
Uppdaterad: 2 Maj 2016, 15:00

TV4 tvingas böta 150 000 kronor efter att ha fällts av granskningsnämnden för reklam i anslutning till sina nyhets- och vädersändningar.


Ämnen i artikeln:

TV4Granskningsnämnden för radio och tv

TV4 blev i november 2015 anmäld för att det i sändningen förekom sponsringsmeddelanden som gav intrycket av att nyhetssändningen och sportnyheterna var sponsrade.

Idag kom ett beslut från Granskningsnämnden för radio och tv som fäller TV4 för brott mot 7 kap. 1 § radio- och tv-lagen, som säger att program som huvudsakligen handlar om nyheter eller innehåller nyhetskommentarer inte får sponsras.

Anmälan gällde en sändning från 24 november 2015 där följande presentation i samband med vädret förekom: ”Vädret presenteras av Kista Galleria, shopping, restauranger och bio... Live it, upplevelsepresenter på nätet... och Neova pellets, värme för villa och företag.”

Granskningsnämnden skriver i sitt beslut att: "Granskningsnämnden gör bedömningen att den aktuella sändningen av TV4 Nyheterna var ett sådant program som huvudsakligen handlar om nyheter och som inte får sponsras. Av sponsringsmeddelandena som förekom i programmet och efter vad som framgår av TV4:s yttrande står det klart att programmet var sponsrat. Programmet strider därför mot bestämmelsen i 7 kap. 1 § radio- och tv-lagen om förbud mot sponsring i nyhetsprogram. I och med denna bedömning saknas det anledning att även pröva sponsringsmeddelandenas utformning i programmet."

En liknande bedömning gavs också för vädersändningen.

Granskningsnämnden beslutar därför att ansöka hos förvaltningsrätten om att TV4 ska påföras en särskild avgift om 150 000 kr.

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.