Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4: Ett svagt beslut

Publicerad: 17 December 2010, 12:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:27

Enligt SVT och SR tillkom regeringens beslut om förhandsprövning av public service-tjänster efter påtryckningar från de kommersiella mediebolagen. Något som dementeras av TV4 – som anser att regeringens förslag är för svagt.


Ämnen i artikeln:

Gunnar GidefeldtSveriges RadioSVTTV4

Det var i torsdags som cheferna för SVT och SR riktade stark kritik mot ett regeringsbeslut, som bland annat säger att public service-bolagens stora satsningar måste skickas ut på remiss.

– Fortsättningsvis ska vi begära regeringens tillstånd om vi ska göra något riktigt nytt och slagkraftigt. Radio och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att ta flera månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den innan vi har haft en chans att göra det själva, sa SR-cheferna Cilla Benkö och Mats Svegfors.

Vidare hävdade de att regeringen lämnat sitt förslag efter påtryckningar från de kommersiella mediebolagen. Något som TV4:s kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt bestämt förnekar.

– Vi har varit med i remissrundan, och då var vi kritiska till regeringens förslag, säger han, och påpekar att förslaget kommer efter ett EU-direktiv.

De exakta detaljerna i beslutet är ännu inte offentliggjorda. Men Gunnar Gidefeldt säger att regeringen inte går tillräckligt långt.

– Det är ett ganska svagt förslag det jag sett hittills. Public service-bolagen ska själva bestämma när de ska lämna in ett test. Gör de inte det så flyter det bara förbi. Det hävdar vi är knepigt. Hela idén är ju att man vill att de pengar som går till den statsstödda tv:n och radion inte ska påverka den kommersiella marknaden. Det har ingenting att göra med innehåll.

Enligt SR-cheferna kan beslutet bryta mot grundlagen. Men Gunnar Gidefeldt menar att det inte omfattar program utan större lanseringar, som nya kanaler och nya plattformar.

–  Det förstår jag inte. I förslaget står det ingenstans att det har att göra med innehåll, man ska reda ut hur det påverkar den kommersiella marknaden.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.