tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 döms till straffavgift på 100 000 efter felklipp till reklam

Publicerad: 24 februari 2021, 14:00

TV4 döms att betala en straffavgift på 100 000 kronor till staten efter ett, enligt domen, felaktigt klipp till reklam under en filmvisning.

Foto: Janne Naess

TV4 döms att betala en straffavgift på 100 000 kronor efter ett felklipp i en westernfilm. Det har förvaltningsrätten beslutat.

Ämnen i artikeln:

TV4TV4-gruppen

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


Det var i september förra året som TV4 klippte till reklam mitt under en dramatisk scen i westernfilmen The magnificent seven. Nu döms kanalen att betala en straffavgift.

Förvaltningsrätten konstaterar att ”TV4 uppvisat nonchalans genom att vid upprepade tillfällen bryta mot aktuella bestämmelser”. Därför höjs nu dessutom straffavgiften från tidigare 50 000 kronor till 100 000 kronor, till följd av återkommande brister, enligt domstolen.

”TV4 har (...) uppvisat sådan nonchalans inför klara regler om hur program i tv-sändningar får avbrytas som, tillsammans med den aktuella sändningens räckvidd, motiverar en förhöjd avgift jämfört med tidigare”, framgår det av domen.

Förvaltningsrätten lyfter också fram att filmen ”sänts i en rikstäckande kanal och har därmed haft stor spridning bland allmänheten”. 

”Annonsavbrottet i fråga har varit felaktigt inplacerat. Klart är också att TV4 vid upprepade tillfällen de senaste åren har överträtt bestämmelsen om när program får avbrytas av annonser och att TV4 till följd av detta har ålagts av förvaltningsrätten vid ett stort antal tillfällen att betala en särskild avgift.” 

Av domen framgår det att kanalen de senaste tre åren dömts i 15 gång för totalt 23 fall av felaktigt inplacerade annonsavbrott.

”TV4 har (...) uppvisat sådan nonchalans inför klara regler om hur program i tv-sändningar får avbrytas som, tillsammans med den aktuella sändningens räckvidd, motiverar en förhöjd avgift jämfört med tidigare.”

TV4 hävdar å sin sida att kanalen under en period haft stora tekniska problem som medfört olyckligt placerade reklamklipp. Kanalen hävdar, enligt domen, att den ”inte på något sätt orsakat problemen avsiktligen – och att det inte finns något som helst ”uppsåt eller systematiskt handlande som ligger bakom överträdelsen. Tvärtom jobbar TV4 kontinuerligt med att denna typ av problem inte ska uppstå”.

Men förvaltningsrätten konstaterar att även den ”som av misstag brutit mot lagens bestämmelser också bör ”kunna drabbas av en avgift”.

Nu återstår det att se huruvida TV4 väljer att överklaga domen. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev