tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV4 bekräftar: 90 tjänster ska bort

Publicerad: 20 april 2017, 06:30
Uppdaterad: 21 april 2017, 14:33

UPPDATERAD. Nu bekräftar TV4 uppgifterna – 400 miljoner per år ska Bonnier Broadcasting spara in och runt 90 personer blir av med jobbet som en del i ett massivt sparpaket. Redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall avvecklas och 6 riksreportrar får sparken, enligt liggande förslag.

Ämnen i artikeln:

Bonnier BroadcastingTV4

NR

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se
Både omsättningen och resultatet för Bonnier Broadcasting har fallit.

Enligt Bonnier Broadcastings bokslutskommuniké för 2016 minskade det operativa resultatet för hela Bonnier Broadcasting jämfört med föregående år – från 417 miljoner kronor till 373 miljoner. Omsättningen minskade med 350 miljoner kronor till 7,4 miljarder.

För C Mores del landade förlusten på hela 455 miljoner kronor och för MTV:s del landade det operativa resultatet i en förlust på 56 miljoner.

På grund av detta väntas TV4 och Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist presentera ett sparpaket i dag torsdag.

I ett pressmeddelande bekräftar TV4 uppgifterna.

Under mötet meddelade Casten Almqvist att TV4 och Nyhetsbolaget slås samman igen, 400 miljoner kronor per år ska sparas in och att 90 personer förlorar jobbet.

I pressmeddelandet står att det "övergripande målet är att långsiktigt säkra den publicistiska verksamheten på en mediemarknad i fortsatt snabb förändring".

– Vårt mål är att erbjuda våra tittare och användare Sveriges bästa tv-upplevelser, oavsett plattform. För att få ökat handlingsutrymme måste vi bygga en ännu skarpare och effektivare organisation och en bättre kostnadsstruktur. Vi vill fortsätta ligga steget före i vårt transformationsarbete och därför genomför vi de här kraftfulla insatserna nu, när många av indikatorerna i vår verksamhet pekar uppåt, säger Casten Almqvist, i ett pressmeddelande.

Dagens Media har sökt Casten Almqvist för en vidare kommentar.

Fyra lokalredaktioner läggs ned

Nyhets- och samhällsjournalistiken flyttar åter in i kärnverksamheten, och det fristående Nyhetsbolaget avvecklas. En ny gemensam enhet för studio- och produktionsteknik för nyheter och sport utvecklas.

Den integrering av TV4:s och C Mores verksamheter som inletts sedan tidigare fördjupas på en lång rad andra områden, exempelvis inom marknad och kommunikation, digital publicering och planering.

Till hösten avvecklas de linjära kanalerna TV4 Komedi och TV4 Fakta XL. Därutöver görs rationaliseringar och kostnadsbesparingar inom i princip alla delar av verksamheten.

Den absoluta majoriteten av de drygt nittiotal tjänster som ska bort finns idag inom TV4, C More och Bonnier Broadcasting.

För nyhets- och samhällsverksamheten ligger fokus – utöver att gifta ihop innehåll, data och analys för att ännu tydligare tillgodose användarnas behov av nyheter online – på att rationalisera så mycket som möjligt i chefsled och inom administration, och så lite som möjligt inom redaktionella tjänster.

Samtidigt ses dock riksreporterorganisationen över. Enligt liggande förslag minskas antalet riksreportrar från 24 till 18. Redaktionerna i Malmö, Göteborg, Skövde, Östersund, Umeå och Luleå blir kvar, medan de mindre redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall avvecklas, och täcks istället från kvarvarande redaktioner. Även på centralredaktionen i Stockholm kan ett antal redaktionella tjänster beröras.

– Det är helt nödvändigt med en mer vässad organisation för att vi ska kunna möta de fortsatta förändringar som ligger framför oss, den stenhårda konkurrensen, och också kunna stå emot när konjunkturen förr eller senare viker. Jag ser fram mot att välkomna nyhets- och aktualitetsverksamheten tillbaka och känner stort förtroende för att vi tillsammans kommer genomföra det här omställningsarbetet på ett sätt som stärker oss, samtidigt som det självklart känns tungt när duktiga medarbetare också måste lämna verksamheten, säger Casten Almqvist.

Fackliga förhandlingar har inletts och målet är att huvuddelen av förändringarna ska vara helt genomförda under hösten.

Redan innan TV4 officiellt bekräftade uppgifterna om sparpaketet bekräftade Magnus Törnblom, presschef på TV4 för företagsfrågor, för Dagens Media att det ska hållas ett personalmöte i dag torsdag. Däremot ville han inte kommentera vad som skulle berättas under mötet, utan skriver i ett sms:

"Vi har en tydlig princip om att informera våra medarbetare först om vi gör förändringar som påverkar dem".

Nyhetsbolagets fackordförande Ann Johansson ville inte heller säga något innan mötet hade hållits.

– Jag kommer inte att kommentera något om det nu innan vi har haft det här mötet, säger hon till Dagens Media. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev