Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV4 avbröt "Morden i Sandhamn" på fel sätt – får böta

Publicerad: 16 Oktober 2013, 07:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:31

TV4 bröt för reklam mitt under ett dramatiskt händelseförlopp under "Morden i Sandhamn". Nu får kanalen böter.


Ämnen i artikeln:

TV4

TV4 får böta totalt 75 000 kronor för en olämplig reklamplacering och för att ha gått över gränsen vid utformningen av ett sponsringsmeddelande från ett betalkortsföretag i samband med Vädret. Det har Förvaltningsrätten bestämt, efter en ansökan från Granskningsnämnden för radio och tv.

Reklamavbrottet skedde i december förra året i programmet "Morden i Sandhamn".

TV4 å sin sida menar att programmet är producerat med en berättarlogik gjord för att fungera i kommersiell tv.

"Reklampausen i fråga ligger i ett skifte i fysisk miljö från inomhus till utomhus och har därmed lagts i ett för aktuell dramaturgi tillräckligt naturligt skifte. Den klippning som är aktuell i dramat är i samklang med möjligheten att infoga reklampauser". skriver TV4.

Men Förvaltningsrätten går alltså på Granskningsnämnden för radio och tv:s linje och menar att "annonsavbrottet har placerats mitt i ett dramatiskt händelseförlopp och inte där det naturligt kunde ha skett ett avbrott i programmet."

För detta får TV4 betala 25 000 kronor i böter.

Det andra ärendet rör utformningen av ett sponsringsmeddelande på julafton förra året.

"I meddelandet hörs en speakerröst som säger: ”Vädret presenteras av Supreme Card, ett kreditkort med poängshop”. Lägst ner på bilden står texten ”Vid utnyttjad kredit 15 000 är den effektiva räntan mellan 0–21,23 % supremecard.se”. Informationstexten samt tillägget om poängshop bedömer förvaltningsrätten inte vara kännetecken för sponsorn, utan måste anses vara säljfrämjande inslag. Det rör sig således om en överträdelse av bestämmelsen om sponsringsmeddelandens utformning" skriver Förvaltningsrätten i domen och slår fast att TV4 ska böta 50 000 kronor för detta.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.