Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

TV3 lägger Superstars mot Idol

Publicerad: 24 Augusti 2009, 03:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Idag tillkännager MTG-kanalen att storsatsningen "Superstars" ska sändas mot TV4:s "Idol 2009" – tisdag till torsdag.


MTG TV lurade alla med en fejkad TV3-tablå för höstens första veckor.

När kanalen idag släpper en ny, korrekt version av tablån står det klart att det nygamla programmet "Superstars" – med idrottsstjärnor som Ingemar Stenmark, Magdalena Forsberg och Börje Salming – ska sändas tisdag-torsdag, mot TV4:s långkörare "Idol".

– Vi har mörkat tablån, det blir vårt sätt att kickstarta säsongen och förhoppningsvis sabba lite för TV4, säger MTG TV:s programdirektör Anders Knave till Dagensmedia.se.

"Idol" startar den 8 september, men "Superstars" går inte igång förrän tisdagen därpå, den 15 september. Från och med då kommer programmen att drabba samman klockan 20:00-21:00, tisdag-torsdag.

– "Idols" strippade auditionprogram brukar efter de första programmen tappa bredden i tittandet och bli ganska renodlat ungt. Det är då vi väljer att sätta in en stöt med "Superstars" som har stor potential för brett tittande.

Enligt Anders Knave har "Idols" strippade program, som visas innan de stora fredagsfinalerna drar igång, på senare år tappat tittare i de breda folklagren och utvecklats till mer "utpräglade ungdomsprogram". Genom att erbjuda ett alternativ i form av den klassiska sportunderhållningen "Superstars" ska han plocka publik från TV4.

– Med ett bredare program som "Superstars" hoppas vi kunna nagga TV4 lite i kanterna, både vad gäller "Idol", men även vad gäller "Kändisdjungeln".

TV4 har valt att placera det nya programmet "Kändisdjungeln" – en av de dyraste produktionerna i kanalens historia – direkt efter "Idol"-sändningen. Planen är att "Idol"-tittarna därigenom ska stanna kvar i kanalen i stället för att fly till konkurrenternas kanaler.

Det problemet drabbades TV4 av förra året, då "Vem kan slå Filip & Fredrik" slukade en stor del av "Idol"-publiken klockan 21:00 på vardagarna. Kanal 5 gjorde ifjol precis som TV3 gör i år – mörkade tablån för att överraska konkurrenterna och minska risken för motdrag.

"Idol" sänds i höst för sjätte gången på TV4 och är ett av de i särklass mest populära programmen i svensk tv.

"Superstars" hade premiär i amerikansk tv 1973, och importerades kort därpå till Sverige och SVT. Under 1990-talet visades programmet i TV3. När "Superstars" den 15 september kommer tillbaka till MTG-kanalen så leds det av Renée Nyberg och Ola Wenström.

– I rena tusental lär TV4 fortsatt ha den största publiken, men med ett strippat "Superstars" på bästa sändningstid kommer vi plocka extra tittande från alla våra konkurrenter, vilket kommer innebära en rivstart för vår höst, säger Anders Knave.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.