TV3 hotar stämma Aftonbladet

2009-12-02 08:34  

HOLLYWOOD. Dagensmedia.se kan avslöja att TV3 kräver att Aftonbladet förändrar julkalenderbloggen med Hollywoodsvenskan. "Det kan bli fråga om juridiska åtgärder mot Aftonbladet", säger Max Lagerbäck, presschef på TV3.

För ett par dagar sedan inledde Strix inspelningarna av "Anna Anka och hennes vänner" på plats i Hollywood.

Den kontroversiella Hollywoodsvenskan ska i en serie om sex program i TV3 tillsammans med kända svenskar visa hur hon firar jul.

Finalprogrammet sänds på julafton klockan 15.00 - samtidigt som Anna Ankas namne Kalle för 49:e året i rad inviger den svenska julen i SVT.

Ett stort inspelningsteam från Strix är på plats i Hollywood och flera svenska kändisar flygs över Atlanten för att tillsammans med Anna Anka ladda inför julen.

Samtidigt har Aftonbladet, med premiär den första december, dragit igång en videobloog: "Anna Ankas julkalender".

– Jag frågade Max Lagerbäck om det var ok att jag videobloggade åt Aftonbladet och  han såg inga problem, berättar Anna Anka när Dagensmedia.se träffar henne på exklusiva Four Seasons Hotel i Westlake norr om Los Angeles.

– Det stämmer att Anna frågade om lov och jag såg inget problem med en videoblogg, säger Max Lagerbäck till Dagensmedia.se.

TV3 hade dock inte räknat med att Aftonbladets julkalender i så många avseenden skulle påminna om TV3:s egen produktion.

– En videoblogg i all ära, det kan vi förlika oss med men det här är ju snarlikt vårt program. Hennes första inslag är gjort på vår inspelningsplats och en av våra gäster i tv-programmet är med.

Det kan vara en fråga om både varumärkesintrång och renommésnyltning, säger Max Lagerbäck.

TV3:s programchef Anders Knave uppges vara mycket upprörd och har varit i kontakt med Aftonbladet.

– Såvitt jag vet har inte Aftonbladet kommit med något svar ännu. Max Lagerbäck vill inte utesluta juridiska åtgärder:

– Men det är Knaves bord, det är inte jag som avgör. Men Knave har reagerat starkt på det här, så mycket kan jag säga.

– När jag ser Anna Ankas julkalender och att en av personerna i vårt program är med i inslaget uppstår ett problem. Det uppstår ju en förväxlingsproblematik. Vi har exklusivitet kring Anna Anka och TV.

TV3 kommer nu begära att Aftonbladet förändrar innehållet och utformningen av bloggen.

- Jag hade inte räknat med det här. Det känns tråkigt om jag har ställt till det för TV3, jag kommer att försöka göra mina inslag i Aftonbladet mindre "juliga", säger Anna Anka som dessutom har en videoblogg hos den norska tidningen Verdens Gang.

Nils Franchell, kommunikationschef på Aftonbladet, ber att få återkomma med kommentar.

Dagensmedia.se har, utan framgång, sökt TV3:s programchef Anders Knave för en kommentar.

Staffan Erfors

red@dagensmedia.se.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt