Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TV3 anklagas för att legitimera "tjatsex"

Publicerad: 29 januari 2014, 08:35
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:50

I en debattartikel på SVT anklagas TV3 för att visa "sexscener i gråzonen" i dokusåpan "Paradise Hotel".


Ämnen i artikeln:

Paradise HotelTV3

Igår eftermiddag publicerade SVT:s debattsida en text där Sonja Ericsson kritiserar TV3 för att visa upp så kallat tjatsex i dokusåpan Paradise Hotel.

Författaren refererar till avsnitt 22, som sändes förra veckan, där två deltagare är intima i sängen.

"I lagliga termer var det /.../ förmodligen ingen våldtäkt. Men en våldtäkt är för mig ett samlag eller en sexuell handling mot en persons vilja. Hela avsnittet avslutas med att flickan säger 'jag gjorde någonting jag inte ville göra'  till en annan deltagare i huset. Dagen därpå kallar killen henne för en falsk fitta", skriver Sonja Ericsson, som avslutar med att "tjatsexet" gör henne illamående.

Artikeln har fått stor spridning i sociala medier.

Enligt Max Lagerbäck, presschef på MTG TV, blev de under måndagen kontaktade av SVT som meddelade att debattartikeln var på väg att publiceras, men MTG tilläts inte läsa texten.

När artikeln sedan publiceras kontaktar MTG SVT och påpekar att texten innehåller en rad felaktigheter kring vad deltagarna sa vad till varandra, och vilken kronologisk ordning saker sades när de två låg i sängen och pratade sex och sömn.

Därmed byggde resonemanget i debattartikeln om tjatsex på felaktiga premisser, enligt Max Lagerbäck, som säger att SVT själva därför skrev om artikeln under tiden som samtalet fördes med MTG.

– De låter artikeln ligga kvar men de skriver om den mer korrekt. Vi har naturligtvis tagit skärmdumpar, säger Max Lagerbäck till Dagens Media.

– Debattörens tes är att mannen tjatar sig till nånting, när vi tittar på detta ser vi inte samma sak. Om man tittar på vad som de facto sker så är båda parter lika aktiva.

I en synk efter händelsen säger tjejen: "Ja jag hade lite problem att hålla mig borta från NN, så jag råkade ha sex med honom lite."

Att den manliga deltagarna kritiseras så här öppet och på felaktiga grunder – med anklagelser om sexövergrepp i gråzonen för vad som är lagligt – tycker MTG TV är mycket tveksamt.

– Det är på gränsen till förtal, vilket SVT verkar hålla med om eftersom de skriver om texten på vår inrådan. Även om mannen och kvinnan medverkar i ett tv-program så kan de inte behandlas hur som helst, säger Max Lagerbäck.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Paradise HotelTV3

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev