Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Tv-licensen kan skrotas 2013

Publicerad: 21 Februari 2011, 12:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:20

En majoritet av riksdagsledamöterna är nu för en ny finansiering av public service, skriver Riksdag och Departement.


Radio- och tv-avgiften omsätter runt 7 miljarder kronor per år - och betalningsviljan är hög. Men redan 2013 kan den nuvarande modellen vara borta, skriver Riksdag och Departement.

– Dagens system är i upplösning. Teknikutvecklingen går fort. Nu måste processen börja för att se över hur vi ska finansiera public service framöver, säger Andreas Carlson, kulturpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, till tidningen.

Även Socialdemokraterna anser att den nya tekniken gör att det nuvarande systemet är irrelevant, eftersom det är kopplad till tv-apparaten, samtidigt som många tar del av utbudet via nätet eller i mobilen.

Senare i vår tillsätts en ny public service-utredning, och resultatet av den kan bli att en ny modell föreslås. Den skulle då kunna träda i kraft 2013. Däremot är det oklart hur den ska se ut. Att finansiera public service via skattesedeln har tidigare avfärdats, bland annat eftersom det skulle äventyra SVT och SR:s obereonde gentemot staten.

En lösning skulle kunna vara att ta ut en avgift av alla skattebetalare, ungefär på samma sätt som redan görs med med begravningsavgiften. Ett sådant förslag har både Centerpartiet och Kristdemokraterna tidigare lagt fram. 

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.